settings icon
share icon
Запитання

Що таке незмінність Бога?

Відповідь


Святе Письмо ясно навчає про Божу незмінність. Наприклад, у Малахії 3:6 Він стверджує: «Бо Я, Господь, не змінююся» (див. також Числа 23:19; 1 Самуїла 15:29; Ісаї 46:9-11 та Єзекіїля 24:14).

У посланні Якова 1:17 також ідеться про це: «Усяке добре давання та дар досконалий походить згори від Отця світил, що в Нього нема переміни чи тіні відміни». Тут використовується порівняння із сонцем: воно заходить у тінь, встає та сідає, з'являється і зникає щодня, переміщується з одного тропіка до іншого в певні пори року. Але в Богові, Який Сам є світлом, тіні або темряви немає, і Він не змінюється. Він незмінний у Своїй природі, досконалості, цілях, обітницях і дарах. Будучи святим, Господь не може звернутися до зла; і Він, Джерело світла, не може стати причиною темряви. Оскільки кожний добрий і досконалий дар походить від Бога, від Нього не може походити зло, і Він не може спокушувати до нього (Якова 1:13). У Біблії ясно сказано, що Він не змінює Свою думку, волю чи природу.

Існує декілька логічних причин, чому Господь є незмінним. По-перше, якщо щось змінюється, то це має відбуватися за певним хронологічним порядком. Повинен існувати якийсь момент часу до зміни та момент часу після неї. Отже, щоб зміни мали місце, вони мають відбуватися в часових межах, але Бог є вічний та перебуває поза часом (Псалом 32:11; 40:13; 89:2-5; Івана 17:5; 2 Тимофію 1:9).

По-друге, незмінності вимагає Його досконалість. Якщо щось змінюється, то воно має змінюватися на краще або на гірше, тому що зміна, яка не має жодного значення, не є такою. Щоб зміна відбулася, або додається потрібне (зміна на краще), або ж потрібне втрачається (зміна на гірше). Але оскільки Господь досконалий, то Йому нічого не потрібно. Тому Він не може змінитися на краще. А якби Бог чогось позбувся, то Він уже не був би досконалим. Тому Він не може змінитися на гірше.

По-третє, Господня незмінність пов'язана з Його всезнанням. Коли хтось змінює свою думку, це часто відбувається через появу нової інформації, раніше невідомої, або тому що змінились обставини і виникає потреба в іншому ставленні чи діях. Але оскільки Бог є всезнаючим, Він не може дізнатися про щось нове, що раніше Йому було невідоме. Тому, коли Біблія говорить про те, що Господь змінив Свою думку, нам слід розуміти, що змінились обставини або ситуація, але не Він. Коли у Вихід 32:14 і 1 Самуїла 15:11-29 говориться про те, що Бог передумав, то просто описується зміна вказівок і зовнішнього ставлення до людей.

Книга Числа 23:19 ясно описує незмінність Господа: «Бог не чоловік, щоб неправду казати, і Він не син людський, щоб Йому жалкувати. Чи ж Він був сказав – і не зробить, чи ж Він говорив – та й не виконає?». Ні, Господь не передумує. Він – незмінний.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке незмінність Бога?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries