settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог ненавидить розлучення?

Відповідь


Коли йдеться про ставлення Бога до розлучення, часто цитується текст із Малахії 2:16. «Адже Я ненавиджу розлучення, – говорить Господь, Бог Ізраїлю…» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Але цей уривок каже про щось значно глибше. Якщо ми почнемо з 13-го вірша, то прочитаємо наступне: «І ще щось інше ви робите: слізьми зрошуєте Господній жертовник, супроводжуючи це дійство плачем і стогнанням, тоді як Господь вже не звертає уваги на ваші дари й не приймає їх доброзичливо з ваших рук. Ви питаєте: Чому? А тому що Господь був Свідком між тобою і між дружиною твоєї юності, яку ти зрадив, хоч вона твоя подруга й твоя законна дружина. Хіба Бог не створив їх (чоловіка й жінку), як одне ціле, учинивши причетними до Його Духа? І чого Він прагне? Хіба не потомства від Бога? Тому бережіть ваш (високий) дух, відносно дружини своєї юності, не зраджуючи її!».

З цього уривка ми дізнаємося про декілька речей. По-перше, Бог не вислуховує прохання про благословення від тих, хто порушив шлюбний завіт. У 1 Петра 3:7 сказано: «Так само чоловіки: живіть зі своїми дружинами в порозумінні, поводячись, немов з тендітною вазою, сповненою жіночості, виявляючи їм шану як співспадкоємцям благодаті життя, щоб не було перепон для ваших молитов» (виділено автором). Існує пряма залежність між ставленням чоловіка до дружини й ефективністю його молитов.

Господь чітко пояснює, чому так високо цінує шлюб між чоловіком і дружиною. Він каже, що саме Він «створив їх (чоловіка й жінку), як одне ціле» (Малахії 2:15). Шлюб був Його ідеєю. Якщо Він його задумав, то Він його й визначив. Будь-яке відхилення від Його замислу є огидним для Нього. Шлюб не є контрактом – це завіт. Розлучення руйнує всю концепцію завіту, яка дуже важлива для Бога.

У Біблії Господь часто наводить ілюстрації, навчаючи духовним реаліям. Коли Авраам запропонував у жертву свого сина Ісака, це було зображенням того дня, коли, сотні років по тому, Господь Бог пожертвує Своїм єдиним Сином (Буття 22:9; Римлянам 8:32). Коли Бог вимагав кровного жертвоприношення для прощення гріхів, Він змальовував картину досконалої жертви, яку Він Сам мав здійснити на хресті (Євреям 10:10).

Шлюб – це ілюстрація завіту, який Господь уклав зі Своїм народом (Євреям 9:15). Завіт – це непорушне зобов’язання, і Він бажає, щоб ми розуміли, наскільки це серйозно. Розлучення з тим, із ким ми уклали завіт, є насмішкою над створеною Ним концепцією стосунків завіту. Церкву (тих, хто визнав Ісуса своїм Спасителем і Господом) подано у Святому Письмі «наче чисту діву» Христа, Його наречену (2 Коринтянам 11:2; Об’явлення 19:7-9). Ми як Його народ «перебуваємо у шлюбі» з Ним через запроваджений Ним завіт. Аналогічний опис щодо Бога й Ізраїлю міститься в Ісаї 54:5.

Установивши шлюб в Едемському саду, Господь створив його як образ найбільшої єдності, яку люди лише можуть собі уявити (Буття 2:24). Він бажав, аби ми зрозуміли зв’язок, який можемо мати з Ним через викуплення (1 Коринтянам 6:17). Коли чоловік або дружина вирішують порушити цей шлюбний завіт, це затьмарює картину Його завіту з нами.

Текст у Малахії 2:15 містить ще одну причину, з якої Господь ненавидить розлучення, – через потомство «від Бога». Його задум щодо сім’ї полягає в тому, щоб один чоловік та одна жінка присвятили себе одне одному на все життя й виховували дітей, які би також розуміли концепцію завіту. Діти, виховані у здоровій, повній сім’ї, мають значно більше шансів вступити в успішний шлюб.

Коли в Ісуса запитали, чому закон припускав розлучення, Він відповів, що Бог дозволив це тільки «через вашу жорстокість ... але спочатку так не було» (Матвія 19:8). Господь ніколи не бажав, аби розлучення було складовою людського життя, і Він засмучується, коли ми робимо запеклими свої серця та порушуємо завіт, заснований Ним.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог ненавидить розлучення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries