settings icon
share icon
Запитання

Чи може християнин мати хобі?

Відповідь


Хобі – це щось, чим ми займаємося поза нашою основною роботою для задоволення або розслаблення. Наприклад, це може бути туризм, різьблення по дереву, гра на музичному інструменті, читання, настільні ігри або безліч інших занять. Бог знає, що нам необхідно час від часу розслаблятися і просто веселитися, проте нам потрібні чисті та благочестиві веселощі, а не світські, гріховні. Тож чи є щось поганого у хобі для християн? Не обов’язково. Самі хобі нейтральні і не є ні правильними, ні неправильними. Ключ – це ставлення людини, що захоплюється ними.

Апостол Павло написав наступне: «І все, що тільки робите, – словом або ділом, – усе робіть в Ім’я Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові Отцеві» (Колосянам 3:17; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він також сказав: «Отже, коли ви їсте, коли п’єте чи щось інше робите, все робіть на славу Божу» (1 Коринтянам 10:31). Істинним «барометром» наших захоплень має бути те, чи прославляють вони Бога, чи сприймаємо ми їх як Його дари, за які ми вдячні, і чи не відвертають вони нашу увагу від Нього. Багато наших сучасних розваг сягають корінням гріха, прославляючи його й живлячи пожадання тіла та очей. Нам слід бути обережними, щоб наші хобі не корінилися в гріху.

Хобі може бути неправильним, якщо ми хочемо втекти від Бога або виявляємо до нього неправильне ставлення. Ми можемо займатися спортом, насолоджуючись духом товариськості та фізичними навантаженнями. Проте якщо наша змагальна природа змушує нас сипати лайкою, коли ми програємо або граємо погано, якщо ми махлюємо з результатами чи починаємо розглядати своїх опонентів як ворогів, то це буде неправильно і не прославить Бога. Сам спорт не є чимось поганим, але участь у ньому стає гріховною через наше ставлення та підхід до нього. А якщо ми насолоджуємося нашими заняттями з вдячністю Богові та участь у них не заважає нашим стосункам із Ним, то спорт або хобі впливають на наше життя позитивно.

Спокуса щодо хобі полягає в тому, щоб використовувати його як утечу від реальності та відтак – від Бога. Вони можуть забирати в нас час, стати ідолами в нашому житті і відволікати нас від прославлення Господа в усьому. У нас є дивовижна свобода у Христі, проте Павло застерігає: «Адже ви, брати, покликані до свободи. Тільки б свобода ваша не стала причиною жити по-тілесному, але любов’ю служіть один одному» (Галатам 5:13).

Знову-таки, самі хобі не обов’язково є чимось поганим, але коли вони поглинають нас і відволікають від Христа, то це – безперечно погано. Навіть найбезневинніші захоплення, що поглинають нас, є тягарем, який ми маємо скинути, бо вони сповільнюють нас у нашому власному «марафоні», яким є християнське життя (Євреям 12:1). Добра перевірка полягає в таких питаннях: Наскільки важливе для мене це хобі? Чи достатньо для мене тільки Господа? Якби в мене відібрали це хобі, чи зміг би я задовольнятися вірою у Христа? Отже, так – у християн можуть бути хобі, проте нам слід переконатися, що вони не заміняють Ісуса. В іншому випадку – це спокуса, якої слід уникати.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи може християнин мати хобі?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries