settings icon
share icon
Запитання

Яким є біблійне визначення хорошої християнської сім’ї?

Відповідь


Хорошою християнською сім’єю є та, що відповідає біблійним принципам і кожний член якої розуміє та виконує відведену йому Богом роль. Інститут сім’ї не був створений людиною. Він був заснований Господом для нашого блага, і ми несемо відповідальність за правильне управління ним. Базова біблійна сімейна одиниця складається з одного чоловіка, однієї жінки – його дружини – та їхніх дітей, рідних або названих. Ширше родинне коло може включати таких родичів, як бабусі та дідусі, племінники і племінниці, двоюрідні брати/сестри, тітки та дядьки. Один із головних принципів сімейного осередку полягає в тому, що він передбачає для його членів довічні зобов’язання, встановлені Богом. Чоловік і дружина є відповідальними за його збереження, незважаючи на поточне ставлення сучасної культури.

Звичайно, перша вимога до членів християнської сім’ї полягає в тому, щоб усі вони були християнами та мали справжні стосунки з Ісусом Христом як своїм Господом і Спасителем. Текст в Ефесянам 5:22-33 містить керівництво для християнської сім’ї. Чоловік має любити свою дружину, як Христос полюбив Церкву, а дружині слід поважати свого чоловіка й охоче підкорятися його керівництву в сім’ї. Лідерська роль чоловіка починається з його власних духовних стосунків із Богом, а потім переходить на навчання його дружини та дітей біблійним цінностям, що провадить їх до істини. Батьки покликані виховувати своїх дітей «у послуху та вченні Господа» (Ефесянам 6:4; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Батько також зобов’язаний забезпечувати свою сім’ю. Якщо він цього не робить, то він «зрікся віри і є ще гірший від невірного» (1 Тимофію 5:8). Отже, чоловік, який не докладає зусиль для забезпечення своєї сім’ї, не має права називати себе християнином. Це не означає, що дружина не може брати участі в підтримці сім’ї – приклад із Притчі 31 вказує, що благочестива дружина, безумовно, може це робити – але забезпечення сім’ї не є її першочерговим обов’язком; це – обов’язок її чоловіка.

Жінка була дана чоловікові, аби бути його помічницею (Буття 2:18-20) та давати життя дітям. Чоловік і дружина у християнському шлюбі мають залишатися вірними одне одному на все життя. Бог проголошує рівність у тому, що чоловіки й жінки створені за Його образом і тому є однаково цінними для Нього. Проте це не означає, що чоловіки і жінки мають однакові ролі. Загалом, жінки вправніші у вихованні та догляді за молодим поколінням, а чоловіки краще оснащені для забезпечення й захисту сім’ї. Отже, вони рівні за статусом, але в кожного є своя роль.

Християнське подружжя дотримується біблійних вказівок щодо сексу. Святе Письмо спростовує переконання багатьох культур, що розлучення, спільне життя поза шлюбом та одностатеві союзи є прийнятними для Бога. Сексуальна активність, що виявляється відповідно до біблійних стандартів, є чудовим виявом любові та відданості. Поза шлюбом – це гріх.

У християнській сім’ї діти мають два основні обов’язки: слухатися своїх батьків і шанувати їх (Ефесянам 6:1-3). Послух батькам є обов’язком дітей, поки вони не досягли повноліття, а пошана батьків – це їхній обов’язок на все життя. Господь обіцяє Свої благословення тим, хто шанує своїх батьків.

В ідеалі у християнській сім’ї всі члени мають бути посвячені Ісусові та Його служінню. Коли чоловік, дружина й діти виконують призначені Богом ролі, то в домі панують спокій і гармонія. А якщо ми спробуємо створити сім’ю, не поставивши Христа на її чолі або не дотримуючись біблійних принципів, з любов’ю даних нам Господом, то наші зусилля будуть марними.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яким є біблійне визначення хорошої християнської сім’ї?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries