settings icon
share icon
Запитання

Чи слід християнам звертатися по медичну допомогу?

Відповідь


Лікарі згадуються в Біблії багато разів. Існує лише один текст, який говорить про те, що не слід звертатися за такою допомогою – це 2 Хронік 16:12: «І занедужав Аса тридцятого й дев’ятого року свого царювання на свої ноги, і хвороба його була тяжка. Та й у хворобі своїй не звертався він до Господа, але до лікарів». Проте цей конкретний випадок привів до того, що згодом Аса зміг навернутися до Господа і по-новому подивитися на своє життя.

У Біблії ми знаходимо багато віршів, які говорять про використання лікарських засобів, таких як накладення пов’язок (Ісаї 1:6), застосування масел (Якова 5:14), масел і вина (Луки 10:34), листя (Єзекіїля 47:12), вживання вина (1 Тимофію), бальзаму з Ґілеаду (Єремії 8:22). Окрім цього, Лука – автор книги Дії Апостолів і Євангелія – згадується апостолом Павлом, як «улюблений лікар» (Колосянам 4:14).

Євангеліє від Марка 5:25-30 розповідає про жінку, яка багато років страждала від кровотечі. Жоден лікар не міг їй допомогти, хоча вона і витратила на них усі свої кошти. Прийшовши до Ісуса, вона вирішила для себе, що якщо вона хоча би торкнеться Його одягу, то вилікується. Так і сталося.

Ісус, відповідаючи на запитання фарисеїв, для чого Він їсть і п’є з митарями і грішниками, сказав: «Лікаря не потребують здорові, а слабі!» (Матвія 9:12). Зі всіх вищезгаданих віршів ми можемо виділити декілька правил:

1. Лікар – не Господь Бог і не повинен вважатися таким. Деколи вони допомагають, але рано чи пізно настане момент, коли їхня допомога закінчиться – разом із закінченням ваших грошей.

2. Застосування лікарських препаратів ніде не засуджується в Біблії, а навпаки – неодноразово згадується.

3. Необхідно просити про Божественне втручання при будь-яких розладах організму (Якова 4:2; 5:13). Він не обіцяє нам, що робитиме все саме так, як хочеться нам (Ісаї 55:8-9), але ми можемо бути впевнені в тому, що, який би шлях Він для нас не обрав, це буде продиктовано лише любов’ю, і робитиметься виключно у наших інтересах (Псалом 144:8-9).

Отже, чи варто християнам звертатися по медичну допомогу? Господь створив нас розумними істотами і дав можливість створювати ліки для відновлення здоров’я свого тіла. Немає нічого поганого в тому, щоб застосовувати ці знання і можливості для покращення стану нашого здоров’я. Лікарів можна розглядати як Божий дар, у тому розумінні, що саме через них Він посилає нам лікування і відновлення. Водночас, ми повинні покладатися на Господа, а не на лікарів і ліки. Якщо ми будемо сміливо зустрічати всі труднощі життя, Господь обіцяє дарувати нам мудрість, коли ми попросимо про це (Якова 1:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи слід християнам звертатися по медичну допомогу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries