settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про популярність?

Відповідь


Усі ми бажаємо визнання від оточуючих. З раннього віку діти вчаться читати сигнали тих, кому вони хочуть зробити приємне, і відповідним чином коригують свою поведінку. Проте якщо ми прагнемо отримати визнання та підвищити самооцінку лише на основі думки інших людей, то обрали хибний шлях. Суспільна думка постійно змінюється, і надаючи їй надто велике значення, ми неодмінно будемо розчаровані. Прагнучи популярності як засобу здобуття щастя, ми займаємось ідолопоклонством. Коли ми знаходимо нашу особисту цінність у чомусь або в комусь, окрім Бога, то створюємо ідола. Ідол – це щось або хтось, що ми використовуємо для задоволення глибоких, сердечних потреб, які може задовольнити тільки Бог.

Бажання бути популярним – це більше, ніж просто бажання, щоб інші мали хорошу думку про наш характер, адже ми маємо прагнути нести належне свідчення світу (Филип’янам 2:15). Зосередженість на популярності – це одержимість своїм «его». Прагнення популярності є складовою «життєвої гордості», згаданої в 1 Івана 2:16. Нашому «его» приємно, коли ми вважаємо себе популярними, і ми схильні насолоджуватися цим почуттям, а не аналізувати власні слабкості. Це призводить до гордості. Вона, у свою чергу, роздуває наше уявлення про власну значимість і засліплює щодо наших гріхів і невдач (Притчі 16:18; Римлянам 12:3).

Популярність – це ефемерний бог, за яким багато хто гнався, поки не загинув. Цар Ірод був популярним під час своєї жахливої привселюдної смерті (Дії 12:19-23). Псевдовчителі завжди популярні серед людей, яким кажуть те, що ті хочуть почути (2 Тимофію 4:3). Сумний приклад переваги популярності над Богом можна знайти в Євангелії від Івана 12:42-43: «Все ж таки багато зі старших повірило в Нього [Ісуса], але через фарисеїв вони не зізнавалися, щоб їх не вигнали із синагоги; вони бо полюбили людську славу більше, ніж славу Божу» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Кожному, хто хоче стати популярним, доведеться багаторазово вибирати між схваленням оточуючих і схваленням Бога. Його план щодо нас часто суперечить плану світу (1 Івана 2:15). Аби бути «популярними», ми маємо обрати світ. Але це означає, що владикою нашого життя є не Ісус, а ми самі (Луки 9:23).

У Галатам 1:10 сказано: «Хіба тепер я покладаюся на людей, чи на Бога? Хіба я намагаюся догодити людям? Якби я і досі догоджав людям, то не був би рабом Христа». Згідно з цим віршем, ми не можемо постійно догоджати Богу й світу. Прагнення популярності корениться в нашій старій гріховній природі. Коли ми піддаємося цьому, то живемо «за тілом» (Римлянам 8:5, 12). Навіть християнські керівники можуть стати жертвами цього спокусливого бажання. Вчителі або проповідники, сп’янілі від власної популярності, піддаються ризику. Неконтрольоване бажання бути популярними може призвести до того, що вони стануть догоджати людям, проповідуючи єресь (2 Петра 2:1) і подаючи своє служіння так, щоб отримати схвалення більшості людей (2 Тимофію 4:3), а не звіщати «усю Божу волю» (Дії 20:27).

Ісус – наш взірець. Коли Він зростав, то «набував мудрості, віку та благодаті – в Бога і в людей» (Луки 2:52). Проте в Нього ніколи не було вагань щодо того, що вибрати, і Він доводив це знову й знову (Івана 8:29; Марка 1:11). Він не дозволяв тимчасовій популярності впливати на Нього або перешкоджати Його намірам (Івана 6:15). Він ніколи не ухилявся від дошкульних істин, навіть коли це означало заперечення (Івана 6:66), погрози (Івана 11:53-54) і, зрештою, смерть (Івана 19:16).

Христос дає нам чудовий приклад того, як Він бажає, щоб ми ставилися до інших. Ми тут не для того, щоб зробити собі ім’я. Ми тут за дорученням нашого Небесного Отця (Дії 1:8; Матвія 28:19). Люди можуть любити нас або ненавидіти, але наша відданість своїй меті ніколи не має похитнутися (Євреям 12:1-3). Коли ми дозволяємо визначати нашу цінність Богові, а не іншим людям, то здобуваємо свободу дотримуватися всього, до чого нас закликає Ісус. Він знав, що це буде нелегко, але дав нам найкращу пораду, сказавши: «Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве слово,

обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах» (Матвія 5:11-12).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про популярність?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries