settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про помірність?

Відповідь


Помірна людина уникає крайнощів, виявляє стриманість і самоконтроль. Помірність є похвальною рисою, проте жити у помірності – це виклик. Зокрема, значна частина західної культури пройнята надмірністю. Біблія навчає нас, що надмірність не йде на користь, і допомагає нам зрозуміти, як і чому нам слід жити в помірності.

Видатна книга Біблії, що присвячена помірності, – це книга Еклезіаста. Цар Соломон був наймудрішим царем, що коли-небудь правив Ізраїлем, і він був схильний до надмірності. Ми можемо багато чого навчитися з висновків цього мудрого царя. У 2-му розділі Еклезіаста Соломон перелічує безліч різних проектів і задоволень, яких він прагнув: «Таким чином, чого би мої очі не забажали, я ні в чому собі не відмовляв. Я не стримував свого серця від жодної втіхи, – моє серце веселилось усяким моїм трудом, і це було моєю нагородою за всю мою працю» (вірш 10; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Проте зрештою він залишився незадоволений: «І коли я уважно подивився на всі свої справи, які звершили мої руки, і на весь свій труд, який я вклав у працю, аби все зробити, то нарешті дійшов висновку: і це все марнота та гонитва за вітром, – воно не дає жодної користі під сонцем» (в. 11). Соломон сягнув меж не лише в задоволеннях, а й в таких речах, які ми зазвичай вважаємо добрими, наприклад, у мудрості (Еклезіаста 1:12-18) та важкій праці (2:17-23). Цар дійшов висновку, що кожне його зусилля саме по собі є безглуздим. Це є даром Бога—насолоджуватися життям та Його благословеннями (5:19). Але щоб цінувати це, нам необхідно те, чого насправді потребують наші серця, – Його Самого.

Навіть добрі речі можуть стати шкідливими, якщо їх використовувати без помірності. Шоколад в обмеженій кількості корисний, але стає шкідливим, якщо його вживати надто багато. Сон необхідний, проте Біблія каже, що надлишок сну призводить до бідності (Притчі 6:9-11). Діти від природи непомірні – вони хочуть чути одну й ту ж історію знову і знову, вони хочуть з’їсти дуже багато чогось одного, їм не вистачає стриманості у виявленні емоцій. Один із аспектів зрілості –навчитися казати собі «ні», тобто зрозуміти цінність помірності.

Одна з найпоширеніших тем щодо помірності – це вживання алкоголю. В Ефесянам 5:18 вказується: «І не впивайтеся вином, у якому розпуста, а наповнюйтеся Духом». Порівняйте це з тим фактом, що Сам Ісус не повністю стримувався від пиття (див. Матвія 11:19), і зі словами Павла, адресованими Тимофію: «Води більше не пий, але вживай трохи вина задля свого шлункка і своїх частих захворювань» (1 Тимофію 5:23). Якщо поєднати ці вірші разом, стає зрозуміло, що Біблія дозволяє вживати алкоголь, але категорично забороняє напиватися до сп’яніння, що є надмірним. Деякі люди доходять висновку, що краще взагалі не пити, і це також цілком прийнятно.

Помірність навчає дисципліни. Фактично, самоконтроль – одна з рис, які Святий Дух виробляє в житті віруючих (Галатам 5:22-23). Якщо ми не живемо в помірності – коли нам не вистачає самоконтролю в певній сфері нашого життя – це може вказувати на те, що ми не дозволяємо Богові цілковито увійти до цієї сфери. Нам не треба жити в поразці. Господь не засуджує Своїх дітей (Римлянам 8:1), і нам дарована перемога над кожним гріхом (Дії 13:38-39). Окрім того, Дух бажає дати нам самоконтроль. Якщо ми підкоряємося Богові як «жива жертва» (Римлянам 12:1), Він задовольнить потреби, які ми намагаємося задовольнити самотужки (1 Тимофію 6:17). Вівці, що йдуть за Добрим Пастирем, «не матимуть недостатку» (Псалом 23:1).

Світ апелює до бажань тіла та просуває неправду про те, що нам потрібно більше задоволень, більше речей, більше розваг тощо. Що нам дійсно потрібно, то це Бог. Він створив нас, аби ми потребували Його та бажали Його понад усе ( див. Матвія 4:4). Усього іншого має бути в міру.

Єдина сфера, в якій нам не потрібно непокоїтися щодо помірності, – це Сам Бог. Ми маємо любити Його без обмежень (Луки 10:27). У нас ніколи не може бути занадто багато Бога, і ми ніколи не зможемо любити Його занадто сильно. І що більше ми просимо Його сповнити нас та наше життя Його Святим Духом, то стає легше жити в помірності щодо всього іншого.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про помірність?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries