settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про жадібність?

Відповідь


Жадібність – це сильне та егоїстичне бажання мати чогось більше, найчастіше грошей або влади. Біблія містить багато застережень про те, щоб не піддаватися жадібності та прагненню до багатства. Ісус попереджав: «Глядіть і стережіться всякої зажерливості, бо не від надміру багатства залежить життя людини!» (Луки 12:15; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). «Не збирайте собі скарбів на землі, де міль та іржа нищать, і де злодії підкопують і крадуть … Не можете служити Богові й мамоні» (Матвія 6:19, 24). Чи прагнув Ісус накопичення грошей? Ні. Навпаки, Він став бідним заради нас (2 Коринтянам 8:9), і Йому було ніде й «голови прихилити» (Матвія 8:20). Христос також не прагнув влади. Навпаки, Він навчав: «Якщо хтось між вами хоче бути великим, нехай буде вам слугою. І якщо хтось між вами хоче бути першим, нехай буде для всіх рабом. Адже й Син Людський не прийшов, щоб служили Йому, але щоби послужити і душу Свою віддати як викуп за багатьох!» (Марка 10:43-45).

Жадібність і прагнення до багатства – тенета, що призводять до руйнування. «Адже коренем усього зла є грошолюбство», і християни покликані не надіятися на статки (див. 1 Тимофію 6:9-10, 17-18). Жадібність, надмірне чи пристрасне бажання більшого – це ідолопоклонство. В Ефесянам 5:5 сказано: «Бо знайте, що жодний розпусник або нечистий, або жадібний до наживи, котрий є ідолослужителем, не має спадщини в Царстві Христа і Бога». Важливий принцип також міститься в посланні до Євреїв 13:5: «У поведінці будьте не грошолюбні, задоволені тим, що маєте. Бо Він сказав: Я тебе не покину і не відступлю від тебе!».

Проблема полягає в любові до грошей, а не в самих грошах. Любов до грошей є гріхом, бо вона заважає поклонятися Богові. Ісус сказав, що багатим людям дуже важко увійти до Царства Божого. Коли багатий юнак спитав, що йому зробити, щоб успадкувати вічне життя, Ісус сказав йому продати все своє майно й роздати гроші бідним. «Почувши ці слова, юнак зі сумом відійшов, бо мав великі маєтки» (див. Матвія 19:16-22). Закликаючи відмовитися від грошей, Ісус вказав на його головну проблему: жадібність або любов до грошей. Ця людина не могла слідувати за Христом, бо «слідувала» за статками. Його любов до цього світу заважала його любові до Бога.

Жадібність ніколи не може бути задоволена. Найчастіше що більше ми отримуємо, то більше бажаємо. Матеріальні блага не захистять нас ні в цьому житті, ні у вічності. Притча Ісуса про багатого «нерозумного» в Євангелії від Луки 12:13-21 вдало ілюструє цей момент. Знову ж гроші чи багатство – не проблема. Проблема в нашому ставленні до них. Коли ми покладаємося на багатство або поглинені ненаситним прагненням до більшого, то не можемо віддавати Богові славу й поклоніння, на які Він заслуговує. Нам слід служити Йому, а не витрачати час на збагачення (Притчі 23:4). Наше серце має бажати накопичувати багатство на небесах і не журитися про те, що ми їстимемо, питимемо або носитимемо. «Шукайте перш за все Царства Божого і Його праведності, а це все вам додасться» (див. Матвія 6:25-34).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про жадібність?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries