settings icon
share icon
Soru

Yaratılış 1-2 bölümlerde neden iki tane farklı Yaratılış anlatımı bulunuyor?

Yanıt


Yaratılış 1:1, "Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı" der. Daha sonra, Yaratılış 2:4'de ikinci, farklı bir yaratılış anlatımı başlıyor gibidir. İki farklı yaratılış anlatımı düşüncesi, aslında aynı yaratılış olayını tanımlayan bu ayetlerin yaygın bir yanlış anlaşılmasıdır. Bu anlatımlarda yaratılan şeylerin sıralaması değişik değildir ve birbirleriyle çelişki oluşturmaz. Yaratılış 1, "yaratılışın altı gününü" (ve dinlenilen yedinci günü) tanımlar, Yaratılış 2 ise o yaratılış haftasında sadece bir tek günü, altıncı günü kapsar. İkisi arasında bir çelişki yoktur.

Yaratılış 2'de yazar, Tanrı'nın insanı yarattığı altıncı gündeki olayların bir sıralamasını verir. Birinci bölümde, Yaratılış Kitabı'nın yazarı, insanın altıncı gündeki yaratılışını, yaratılışın tamamlanması ya da doruk noktası olarak sunar. Bundan sonra ikinci bölümde yazar, insanın yaratılışı hakkında daha çok ayrıntı verir.

Yaratılış 1-2 bölümler arasındaki çelişkilerle ilgili iki ana iddia bulunmaktadır. Birincisi bitkilerle ilgilidir. Yaratılış 1:11, Tanrı'nın bitkileri üçüncü günde yarattığını kaydeder. Yaratılış 2:5, insanın yaratılışından önce "yeryüzünde yabanıl bir fidan, bir ot bile bitmemişti. Çünkü RAB Tanrı henüz yeryüzüne yağmur göndermemişti. Toprağı işleyecek insan da yoktu" der. Peki, bunların hangisi doğrudur? Tanrı, bitkileri insanı yaratmadan önce üçüncü günde mi (Yaratılış 1), yoksa insanı yarattıktan sonra mı yaratmıştır (Yaratılış 2)? "Bitki" için kullanılan İbranice sözcükler iki ayette de farklıdır.

Yaratılış 1:11, genel olarak bitkilerden söz eden bir terim kullanır. Yaratılış 2:5, bitki örtüsü hakkında tarım gerektiren daha kesin bir terim kullanır, örneğin, bir bahçıvan gibi ona bakacak biri gibi. Ayetler birbirleriyle çelişkili değildir. Yaratılış 1:11 Tanrı'nın bitki örtüsünü oluşturmasından söz eder, Yaratılış 2:5 ise Tanrı'nın ekip biçmek gerektiren bitkileri insanı yaratana dek oluşturmadığından söz eder.

Var olduğu iddia edilen ikinci çelişki de hayvanlar hakkındadır. Yaratılış 1:24-25, Tanrı'nın hayvanları, altıncı günde, insanları yaratmadan önce yarattığını kaydeder. Bazı çevirilerde Yaratılış 2:19, Tanrı'nın hayvanları insanı yarattıktan sonra yarattığını kaydeder gözükmektedir. Ancak, Yaratılış 2:19-20'nin iyi ve makul bir çevirisi şöyledir: "RAB Tanrı yerdeki hayvanların, gökteki kuşların tümünü topraktan yaratmıştı. Onlara ne ad vereceğini görmek için hepsini Adem'e getirdi. Adem her birine ne ad verdiyse, o canlı o adla anıldı. Adem bütün evcil ve yabanıl hayvanlara, gökte uçan kuşlara ad koydu." Metin, Tanrı'nın insanı yaratıp ondan sonra da hayvanları yarattığını ve sonra da hayvanları insana getirdiğini söylemez. Bunun yerine, "RAB Tanrı yerdeki hayvanların... tümünü [zaten] topraktan yaratmıştı" der. Burada bir çelişki yoktur. Tanrı, altıncı günde hayvanları yaratmış, sonra insanı yaratmış ve hayvanları insana getirip onları isimlendirmesine izin vermiştir.

Yaratılış konusundaki iki anlatımı da ayrı ayrı ele alıp sonra onları bağdaştırarak Tanrı'nın Yaratılış 1'de yaratılış sıralamasını tanımladığını ve sonra da Yaratılış 2'de en önemli ayrıntıları, özellikle de altıncı günü açıklığa kavuşturduğunu görüyoruz. Burada bir çelişki yoktur, sadece edebi bakımdan bir olayın, bir genel, bir de kesin şekilde tanımlanması vardır.

English



Türkçe anasayfaya dön

Yaratılış 1-2 bölümlerde neden iki tane farklı Yaratılış anlatımı bulunuyor?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries