settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap, yememiz gereken (temiz) yiyecekler hakkında ne der? Bir Hristiyan’ın yememesi gereken yiyecekler var mıdır?

Yanıt


Levililer 11’ci bölüm, Tanrı’nın İsrail ulusuna yiyecekler konusunda getirdiği sınırlamaları listeler. Yiyeceklerle ilgili yasalar, domuz, kabuklu deniz ürünleri, böceklerin çoğu, leş yiyen kuşlar ve daha başka çeşitli hayvanların yenmesini yasaklar. Yiyeceklerle ilgili bu yasalar, İsrailliler dışındaki ulusların izlemesi için değildi. Yiyecek yasalarının amacı, İsrailliler’i tüm diğer uluslardan farklı kılmaktı. Bu amaç sona erdikten sonra, İsa tüm yiyeceklerin temiz olduğunu ilan etmişti (Mark 7:19). Tanrı, Elçi Petrus’a, daha önce temiz olmadığını söyleyerek yasakladığı hayvanların artık yenilebileceğini bildirdiği bir görüm vermişti: “Tanrı'nın temiz kıldıklarına sen bayağı deme” (Elçilerin İşleri 10:15). İsa çarmıhta öldüğü zaman Eski Antlaşma yasasını tamamlamıştı (Romalılar 10:4; Galatyalılar 3:24-26; Efesliler 2:15). Buna, temiz ve temiz olmayan yiyeceklerle ilgili yasalar da dahildi.

Romalılar 14:1-23 bizlere herkesin tüm yiyeceklerin temiz olduğu gerçeğini kabul edecek kadar imanda kuvvetli olmadığını öğretir. Bunun sonucu olarak, “temiz olmayan” bir yiyecek yememizden alınacak birisiyle birlikteysek onun alınmaması için bunu yapma hakkımızdan vazgeçmemiz gerekir. İstediğimizi yeme hakkına sahibiz ama onlar haksız olsa bile, başka insanların alınmasına yol açacak davranışlarda bulunma hakkına sahip değiliz. Ancak günümüzde bir Hristiyan, başka birisinin imanında tökezlemesine neden olmadığı sürece istediğini yeme özgürlüğüne sahiptir.

Yeni lütuf Antlaşması’nda, Kutsal Kitap ne yediğimizden çok ne kadar yediğimizle daha çok ilgilidir. Fiziksel iştahlar, kendimizi kontrol etme yeteneğimize bir örnektir. Yiyecek alışkanlıklarımızı kontrol altına alamıyorsak, büyük bir olasılıkla örneğin aklımızla ilgili (şehvet, tamah, haksız nefret/öfke gibi) diğer alışkanlıkları da kontrol altına alamıyoruz ve ağzımızı da dedikodudan ya da kavgalardan uzak tutamıyoruz demektir. İştahlarımızın bizi kontrol altına almasına izin vermemeli, biz onları kontrol altına almalıyız (Yasa’nın Tekrarı 21:20; Süleyman’ın Özdeyişleri 23:2; 2 Peter 1:5-7; 2 Timoteos 3:1-9; 2 Korintliler 10:5).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap, yememiz gereken (temiz) yiyecekler hakkında ne der? Bir Hristiyan’ın yememesi gereken yiyecekler var mıdır?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries