settings icon
share icon
Soru

Kutsal Kitap hatalar, çelişkiler ya da aykırılıklar içerir mi?

Yanıt


Eğer Kutsal Kitap’ı hata bulmak için değil de, önyargısız olarak okunduğu gibi kabul edersek onun uyumlu, tutarlı ve anlaşılması epey kolay bir kitap olduğunu görürüz. Evet, Kutsal Kitap’ın içinde anlaşılması zor kısımlar vardır. Evet, birbirini tutmaz görünen ayetler vardır. Kutsal Kitap’ın 40 değişik yazar tarafından yaklaşık 1500 yıllık bir dönem içinde yazıldığını hatırlamalıyız. Her yazar farklı bir stille, değişik bir bakış açısıyla, farklı bir kitleye, farklı bir amaçla yazmıştı. Arada bazı küçük farklılıklar görmeyi beklemeliyiz. Ancak bir farklılık bir çelişki değildir. Ancak söz konusu ayetleri birbirleriyle uyum içine sokmanın kesinlikle mümkün olmadığında bir hatadan söz edebiliriz. Şu anda bir yanıt var olmaması, bir yanıtın var olmadığı anlamına gelmez. Birçok insan Kutsal Kitap’ta tarih ya da coğrafya konusunda sözde bir hata bulmuş, ancak bu konularda daha çok arkeolojik kanıt keşfedildiğinde Kutsal Kitap’ın doğru olduğunu görmüşlerdir.

Bize sık sık, “Bu ayetlerin nasıl birbirleriyle çelişkili olmadıklarını açıklayın!” ya da “Bakın, Kutsal Kitap’ta bir hata var işte!” şeklinde sorular gelir. İnsanların dile getirdiği şeylerden bazılarının yanıtlanmanın zor olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, bizler Kutsal Kitap’taki her sözde çelişki ya da hata için geçerli ve entelektüel bakımdan mantıklı yanıtlar olduğunu savunuyoruz. “Kutsal Kitap’taki bütün hataları” listeleyen kitaplar ve web siteleri vardır. İnsanların çoğu bu hataları kendi kendilerine bulmaz, sadece bu yerlerden kendilerine cephane sağlarlar. Bu sözde hataların her birini yalanlayan kitaplar ve web siteleri de vardır. En üzücü şey, Kutsal Kitap’a saldırıda bulunan insanların çoğunun herhangi bir yanıtla ilgilenmemesidir. “Kutsal Kitap’a saldıran” insanların çoğu bu yanıtları bilirler de ama yine de tekrar tekrar eski sığ saldırılarını kullanırlar.

Öyleyse, birisi bize Kutsal Kitap’taki sözde bir hatayla yaklaştığında ne yapmamız gerekir? 1) Kutsal Kitap ayetlerini dua içinde etüt edip bu konuda basit bir çözüm olup olmadığına bakmamız. 2) İyi Kutsal Kitap yorum kitaplarından, “Kutsal Kitap’ı savunan” kitapları ve Kutsal Kitap’la ilgili araştırmalar içeren web sitelerinden bazılarını kullanarak biraz araştırma yapmamız. 3) Onların bu konuda bir çözüm bulup bulamayacaklarını görmek için vaizimize/kilise önderlerimize sormamız. 4) 1), 2), 3)’cü adımlar izlendikten sonra hâlâ açık bir yanıt yoksa, Tanrı’nın Sözü’nün gerçek olduğu ve henüz anlaşılmış olmasa da bir çözüm olduğu konularında Tanrı’ya güvenmemiz (2 Timoteos 2:15, 3:16-17).

English



Türkçe anasayfaya dön

Kutsal Kitap hatalar, çelişkiler ya da aykırılıklar içerir mi?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries