settings icon
share icon
Soalan

Apakah yang dikatakan oleh Kitab Injil mengenai tatu/mencacah badan?

Jawapan


Hukum Perjanjian Lama mengarah orang Israel, “Jangan rajah kulit kamu, atau lukai tubuh kamu sebagai tanda berkabung bagi orang mati; Akulah TUHAN.” (Imamat 19:28). Oleh itu, walaupun penganut zaman ini tidak berada di bawah hukum-hukum Perjanjian Lama (Roma 10:4; Galatia 3:23-25; Efesus 2:15), hakikatnya adalah terdapat satu arahan yang mengharamkan tatu, maka masalah ini perlu diberi perhatian. Perjanjian Baru memang tidak mengatakan sama ada kita boleh atau tidak boleh membuat tatu.

Berhubungan dengan tatu dan pencacahan badan, kita perlu menilainya dengan jujur dan ikhlas, adakah perbuatan ini membawa kemuliaan kepada Tuhan? “Jika engkau melakukan sesuatu yang lain, lakukanlah semuanya itu untuk kemuliaan Tuhan.” (I Korintus 10:31). Walaupun Perjanjian Baru tidak menghalang tatu atau pencacahan badan, tetapi ia juga tidak memberi sebarang alasan bahawa Tuhan akan bersetuju dengan tatu.

Satu lagi masalah yang perlu dipertimbangkan ialah kesederhanaan. Kitab Injil mengajar kita supaya bersikap sederhana dan sopan (1 Timotius 2:9). Satu aspek bersikap sederhana ialah memastikan badan kita ditutup dengan kain. Yang utama mengenai kesederhanaan ialah tidak menarik perhatian kepada diri sendiri. Orang yang sopan dan sederhana berpakaian dengan cara yang tidak menjolok mata. Tatu dan pencacahan badan memang menarik perhatian. Dalam konteks ini, tatu dan pencacahan badan tidak sopan atau sederhana.

Satu prinsip Kitab Injil mengenai isu yang tidak dinyatakan dengan jelas ialah kita perlu menyoal sama ada tindakan itu memuaskan hati Tuhan atau tidak? Jika tidak, maka kita perlu mengelakkan tindakan itu. “Segala sesuatu yang tidak berdasarkan iman, ialah dosa.” (Roma 14:23). Kita perlu ingat bahawa badan kita dan roh kita, telah dibayar oleh Tuhan dan adalah kepunyaan Tuhan. Walaupun dalam 1 Korintus 6:19-20 tidak menyatakan dengan jelas mengenai tatu, tetapi ia menggariskan satu prinsip, “Kamu tentu tahu bahawa tubuh kamu itu tempat kediaman roh Allah. Roh itu tinggal di dalam kamu, dan Allah sendiri yang mengurniakan Roh itu kepada kamu. Diri kamu bukan milik kamu, tetapi milik Allah. Kamu sudah dibeli oleh Allah dan harganya sudah dibayar lunas. Oleh itu, gunakanlah tubuh kamu untuk memuliakan Allah”. Kebenaran ini patut menjadi prinsip perbuatan kita. Jika badan kita kepunyaan Tuhan, kita patut mendapat kebenaran Tuhan dahulu sebelum membuat tatu atau pencacahan badan.

EnglishBalik ke laman bahasa Melayu

Apakah yang dikatakan oleh Kitab Injil mengenai tatu/mencacah badan?
Kongsi halaman ini: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries