settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a válásról és újraházasodásról?

Válasz


Először is, bármi is legyen valakinek az álláspontja a válásról, fontos, hogy emlékezzen a Biblia szavaira a Malakiás 2:16a –ból: “Gyűlölöm azt, aki elválik feleségétől - mondja az ÚR, Izráel Istene” A Biblia szerint Isten terve az, hogy a házasság egy életreszóló elkötelezettség legyen. “Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.” (Máté 19:6) Isten látja, hogy ha a házasság két bűnös lény között köttetik, akkor valószínű a válás. Az Ószövetségben adott néhány törvényt, amelyek védték az elváltak jogait, főleg a nőkét (5 Mózes 24:1-4). Jézus rámutatott, hogy ezek a törvények azért adattak, mert az emberek szíve kemény, nem pedig mert Isten vágya volt (Máté 19:8).

Az ellentmondás afölött, hogy vajon az elválás és újraházasodás engedélyezve van-e, elsősorban a Jézusnak a Máté 5:32 és 19:9-ben mondott szavai miatt alakult ki. A “paráznaság” (házasságtörés, hűtlenség) az egyetlen dolog az Igében, ami miatt Isten engedélyezheti a válást és újraházasodást. Sokan úgy értelmezik az “esetét kivéve” szavakat a “paráznaság”-gal kapcsolatban, hogy az a jegyességi időszakra vonatkozik. A zsidó szokás szerint egy férfit és nőt házasnak tartottak már akkor, amikor még csak el voltak jegyezve. Az ebben az időszakban elkövetett paráznaság lehetett az egyetlen ok a válásra.

Viszont a görög fordítása a “paráznaság” szónak jelenthet bármilyen szexuális erkölcstelenséget. Jelenthet fajtalankodást, prostitúciót, stb. Jézus talán azt mondja, hogy a válás megengedett, ha szexuális erkölcstelenség elkövetése esetén. A szexuális kapcsolat nagyon alapvető, bensőséges része egy házassági kapcsolatnak, amikor “lesznek ketten egy testté” (1 Mózes 2:24; Máté 19:5; Efézus 5:31). Emiatt ennek a kapocsnak az eltörése egy házasságon kívüli szexuális kapcsolattal ok lehet a válásra. Ha így van, akkor Jézus az újraházasodásról is beszél ebben a szakaszban. A “mást vesz feleségül” (Máté 19:9) azt jelzi, hogy a válás és az újraházasodás is megengedett, amint bekövetkezik a kivételes feltétel, amiről szó van. Fontos megjegyezni, hogy csak az ártatlan félnek szabad újraházasodnia. Bár ez nincs benne a szövegben, de a válás utáni újraházasodás engedélyezése Isten kegyelme annak, aki ellen vétkeztek, nem pedig annak, aki szexuális erkölcstelenséget követett el. Lehetnek esetek, amikor a “bűnös fél” is újraházasodhat – de ilyesmiről nincs tanítás ebben a szövegben.

Az 1 Korinthus 7:15-nek van olyan értelmezése, mely szerint ez egy újabb “kivétel”, ami megengedi az újraházasodást, ha egy hitetlen elválik egy hívőtől. A szövegkörnyezet viszont nem említi az újraházasodást, csupán annyit mond, hogy a hívő már nincs a házassághoz kötve, ha a hitetlen házastársa el akarja hagyni. Mások szerint a bántalmazás (a házastársé vagy a gyereké) is érvényes ok a váláshoz, bár ilyen nincs a Bibliában. Még ha ez az eset is áll fenn, akkor sem érdemes felülbírálni Isten szavának a bölcsességét.

El lehet veszni a vitában arról, hogy mit jelent a “paráznaság”, mint kivételes feltétel, de ez csak egy megengedése a válásnak, nem pedig elrendelése. Még ha paráznaság is történik, egy pár Isten kegyelmével megtanulhat megbocsátani és elkezdeni újjáépíteni a házasságukat. Isten ennél sokkal többet megbocsátott. Természetesen mi is követhetjük a példáját és még a paráznaságot is megbocsáthatjuk (Efézus 4:32). Viszont sokszor a házastárs nem bűnbánó és folytatja a szexuális kicsapongást. Itt lehet alkalmazni a Máté 19:9-et. Sokan túl gyorsan újraházasodnak válás után, pedig lehet, hogy Isten azt szeretné, hogy egyedül maradjanak. Isten néha egyedülállóságra hív el embereket, hogy a figyelmük ne legyen megosztva (1 Korinthus 7:32-35). Az újraházasodás válás után bizonyos körülmények között lehetséges, de nem ez az egyedüli lehetőség.

Aggasztó, hogy az elválási arány a gyakorló keresztények között majdnem olyan magas, mint a hitetlen világban. A Biblia teljesen világosan kijelenti, hogy Isten utálja a válást (Malakiás 2:16) és hogy a kibékülés, megbocsátás kell, hogy jellemezze a hívők életét (Lukás 11:4; Efézus 4:32). Viszont Isten látta, hogy lesznek válások, még a saját gyermekei között is. Egy elvált vagy/és újraházasodott hívőnek nem szabad úgy éreznie, hogy Isten kevésbé szereti őt, ha a válása vagy/és újraházasodása nem felelt meg a Máté 19:9 kivételének. Isten gyakran még a keresztények bűnös engedetlenségből is jót hozhat ki.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a válásról és újraházasodásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries