settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a tizedfizetésről?

Válasz


A tizedfizetés egy olyan kérdés, amivel sok keresztény küszködik. Sok gyülekezetben a tizedfizetés túlságosan ki van emelve. Ugyanakkor sok keresztény nem hallgat a Biblia buzdítására, hogy adakozzon az Úrnak. A tizedfizetésnek / adakozásnak örömnek és áldásnak kell lennie. Szomorú módon ez nem túl gyakori a mai egyházban.

A tizedfizetés egy ószövetségi elv. A tizedet a törvény írta elő, minden zsidónak oda kellett adnia a szent sátornak / templomnak 10%-ot mindenből, amit megkeresett vagy megtermelt (3 Mózes 27:30; 4 Mózes 18:26; 5 Mózes 14:24; 2 Krónikák 31:5). Ez az ószövetségi tized érthető módon egy adófizetési forma volt, amely gondoskodott a papok és léviták szükségleteiről az áldozási rendszerben. Az Újszövetség sehol sem parancsolja vagy akár javasolja, hogy a keresztények ragaszkodjanak egy törvény szerinti tizedrendszerhez. Pál azt mondja, hogy a hívőknek félre kell tenniük a bevételük egy részét, hogy támogassák a gyülekezetet (1 Korinthus 16:1-2).

Az Újszövetség sehol sem ír elő egy konkrét százalékot, amennyit félre kell tenni, csak annyit mond, hogy amennyi tőlünk telik (1 Korinthus 16:2). A keresztény egyház lényegében átvette a 10%-os formát az Ószövetségből és elvárta, mint egy “minimálisan ajánlott” adományt a hívőktől. Ugyanakkor a keresztényeknek nem kell úgy érezniük, hogy muszáj mindig tizedet fizetniük. Úgy kell adakozniuk, ahogy képesek rá, amennyi tőlük telik. Néha ez többet jelent a tizednél, néha talán kevesebbet. Mindez csak a keresztény lehetőségein és a gyülekezet szükségletein múlik. Minden egyes hívőnek kitartónak kell imádkoznia és Isten bölcsességét keresnie abban, hogy adakozzanak-e, és ha igen, akkor mennyit (Jakab 1:5). “Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten.” (2 Korinthus 9:7)

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a tizedfizetésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries