settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a szerencsejátékról? Szerencsejátékozni bűn?

Válasz


A szerencsejáték “pénz kockáztatása annak megpróbálására, hogy megsokszorozódjon a pénz olyasmi miatt, aminek kicsi az esélye.” A Biblia nem szól a szerencsejáték, a fogadás vagy a lottó ellen. Viszont figyelmeztet minket, hogy tartsuk magunkat távol a pénz szeretetétől (1 Timóteus 6:10; Zsidók 13:5). Attól is óv az ige, hogy próbáljunk gyorsan meggazdagodni (Példabeszédek 13:11; 23:5; Prédikátor 5:10). A szerencsejáték egyértelműen a pénz szeretetéről szól és tagadhatatlanul azzal kísérti az embereket, hogy gyorsan és könnyen fognak meggazdagodni.

Mi a baj a szerencsejátékkal? A szerencsejáték nehéz téma, mert ha csak mértékletesen és csak alkalmanként kerül rá sor, akkor csak pénzkidobás, de nem feltétlenül “gonoszság”. Az emberek sok mindenre szórják el a pénzüket. A szerencsejáték nem inkább vagy kevésbé pénzkidobás, mint megnézni egy filmet (sok esetben), egy szükségtelenül drága helyen enni, vagy megvenni egy értéktelen tárgyat. Ugyanakkor az a tény, hogy a pénzt máshol is el lehet szórni, nem igazolja a szerencsejátékot. A pénzt nem jó elpocsékolni. A pénztöbbletet inkább tartalékolni kell a jövő szükségleteire vagy az Úr munkájára adni – de nem eljátszani.

Szerencsejáték a Bibliában: A Biblia nem említi kifejezetten a szerencsejátékot, de szól a szerencsével vagy esélyekkel kapcsolatos szokásokról. Például ilyen a sorsvetés, amit a 3 Mózesben az áldozati kecske kiválasztására használtak. Józsué sorsvetéssel döntötte el a törzsek helyét az új országukban. Nehémiás sorsvetéssel döntött arról, hogy ki éljen Jeruzsálem falai között és ki ne. Az apostolok is sorsvetéssel választották ki Júdás utódját. Példabeszédek 16:33 – “Az ember végzi a sorsvetést, de mindig az ÚRtól való a döntés.” A Bibliában a szerencsejáték vagy sorsolás soha nem szolgálta a szórakoztatást, nem jelentett egy elfogadható gyakorlatot Isten követői számára.

Kaszinók és a lottó: A kaszinók különféle marketing-fogásokat használnak arra, hogy minél több pénz kockáztatására csábítsanak. Sokszor adnak olcsó vagy akár ingyen alkoholt, ezzel elérve a részegséget, és így a bölcs döntések képességének csökkentését. Minden arra van berendezve, hogy pénzt hozzon nagy összegekben és semmit se adjon vissza, csak múlandó és üres örömöket. A lottó pedig sok esetben úgy fest jó képet magáról, hogy oktatási és szociális programokat támogat. Viszont kutatások szerint azok lottóznak, akik legkevésbé tudnák erre költeni a pénzüket. A “gyorsan gazdag lehetsz” hangulat túl nagy kísértést jelent a nyomorultaknak. A győzelem esélye elenyésző és emiatt sok ember élete megy tönkre.

Miért nem Isten szerinti a lottó: Sokan azt mondják, hogy azért lottóznak vagy szerencsejátékoznak, hogy tudjanak a gyülekezetnek vagy egy nemes ügynek pénzt adni. Ez jó motiváció lehet, de mégis kevés szerencsejátékos használja a nyereményét isteni célokra. Kutatások szerint a lottózók többsége rosszabb anyagi helyzetben van néhány évvel egy főnyeremény elnyerése után, mint korábban. Csak kevesen adnak jó célokra pénzt, ha vannak ilyenek egyáltalán. Ráadásul Istennek nincs szüksége a pénzünkre ahhoz, hogy támogassa az ő misszióját a világon. Példabeszédek 13:11 - “Könnyen szerzett vagyon elfogy, de aki keze munkájával gyűjt, az gyarapodik.” Isten szuverén és az egyház szükségleteire tud pénzt adni igaz erőforrásokból. Vajon Istent tisztelné egy adomány, ami drogon vagy bankrabláson lett szerezve? Isten nem akar olyan pénzt sem, amit a szegényektől “loptak” a gazdagság kísértésével.

1 Timóteus 6:10 – “Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” Zsidók 13:5 – “Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” Máté 6:24 – “„Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak” (a pénznek).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a szerencsejátékról? Szerencsejátékozni bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries