settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a panteizmus?

Válasz


A panteizmus azt a szemléletet jelenti, miszerint Isten minden és mindenki, illetve mindenki és minden Isten. A panteizmus a politeizmushoz (a többisten-hithez) hasonló, de továbbmegy, mert azt tanítja, hogy nem csupán sok isten van, hanem minden Isten. Isten minden egyes fa, szikla vagy állat, Isten az ég, a nap és minden ember, stb. Számos kultusz és hamis vallás (pl. bizonyos mértékig a hinduizmus és a buddhizmus, az egységet hirdető és egyesítő egyházak, az „anyatermészetet” imádók, stb.) hátterében panteista szemlélet húzódik.

Panteista-e a Biblia tanítása? Nem, nem az. Sokan az Isten mindenütt jelenvalóságáról szóló tanítást keverik össze a panteizmussal. A Zsoltárok 139:7-8 verseiben így olvassuk: „Hova menjek lelked elől? Orcád elől hova fussak? Ha a mennybe szállnék, ott vagy, ha a holtak hazájában feküdnék le, te ott is ott vagy.” Isten mindenütt jelenvaló volta azt jelenti, hogy nincs olyan hely a világmindenségben, ahol Isten ne lenne jelen. Ez azonban nem egyenlő a panteizmussal. Isten mindenütt ott van, de nem minden Isten. Noha Isten „jelen van” a fában és az emberben is, ettől még sem a fa, sem az ember nem lesz Istenné. A panteizmus nem bibliai tanítás.

A panteizmus ellen szóló bibliai érvek közül a bálványimádást tiltó igék a legegyértelműbbek. A Biblia tiltja a bálványok, angyalok, égitestek, természeti képződmények, stb. imádatát. Ha a panteizmus igaz lenne, semmi gond nem lenne e tárgyak imádatával, hiszen akkor azok mindegyike Isten lenne. Ha a panteizmus igaz lenne, éppolyan helyes volna egy sziklát vagy egy állatot imádni, mint a láthatatlan Istent. A bálványimádásra vonatkozó egyértelmű és határozott bibliai tilalom azonban határozottan kizárja a panteizmus elfogadását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a panteizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries