settings icon
share icon
Kérdés

Mi az élet értelme?

Válasz


Mi az élet értelme? Hogyan találhatok célt, értelmet és elégedettséget az éleben? Képes vagyok véghezvinni valamit, ami igazán jelentős? Olyan sok ember gondolkozik állandóan az élet értelmén. Visszanéznek évekkel később, és nem értik, hogy miért estek szét a kapcsolataik és miért érzik olyan üresnek magukat, pedig elérték azt, amit célul tűztek ki. Egy baseball játékost, aki bekerült a leghíresebbek közé, megkérdeztek, hogy mit lett volna jó megtudnia még amikor először kezdett el baseball-ozni. Azt válaszolta: “Bárcsak elmondta volna valaki, hogy amikor eljutsz a csúcsra, nincs ott semmi.” Rengeteg célról akkor derül ki, hogy üres, amikor már éveket áldoztak a hajszolásukra.

Humanista társadalmunkban az emberek sok célt kergetnek, azt gondolva, hogy majd értelmet találnak bennük. Ilyen célok lehetnek az üzleti sikerek, a gazdagság, jó kapcsolatok, a szex, a szórakozás, a jótékonykodás, stb. Sokan tanúskodnak róla, hogy miután elérték a gazdagságot, kapcsolatokat és gyönyört, még mindig volt bennük egy nagy űr – az üresség érzése, amit semmi sem tudott kitölteni.

A bibliai Prédikátor könyvének szerzője is ezt érezte, amikor kimondta: “Hiábavaló! Hiábavaló! Teljesen hiábavaló! Minden csak hiábavalóság.” Ennek az írónak mérhetetlen gazdagsága volt, bölcsebb volt, mint bárki az ő vagy a mi korunkban, volt több száz asszonya, palotái és kertjei, amelyeket királyságok irigyeltek, a legjobb ételek és borok, valamint a szórakozás minden létező formája. Egy ponton azt mondta, hogy amit csak a szíve kívánt azt meg is kapta. Mégis úgy összegezte az életet “a Nap alatt” (olyan élet, ami abból áll, amit a szemünkkel látunk vagy az érzékszerveinkkel tapasztalunk), hogy hiábavalóság! Miért volt ekkora üresség benne? Mert Isten olyasmire teremtett minket, ami túl van azon, amit itt-és-most tudunk átélni. Salamon azt mondta Istenről, hogy az örökkévalóságot is az emberek szívébe ültette. Érezzük, hogy az itt-és-most nem minden.

Mózes első könyvében azt találjuk, hogy Isten az embert a saját képmására teremtette (1Mózes 1:26). Ez azt jelenti, hogy jobban hasonlítunk Istenre, mint bármi másra (bármely másik élőlényre). Azt is láthatjuk, hogy mielőtt az emberiség bűnbe esett, és az átok a földre jött volna, az alábbiak voltak igazak: (1) Isten az embert társas lénynek teremtette (1 Mózes 2:18-25); (2) Isten munkát adott az embernek (1 Mózes 2:15); (3) Isten közösségben volt az emberrel (1 Mózes 3:8); és (4) Isten uralmat adott az embernek a világ fölött (1 Mózes 1:26). Mi a jelentősége ezeknek az elemeknek? Hiszem, hogy Isten azért adta ezeket, hogy teljessé tegyék az életünket, de ezek mindegyike (főleg az ember közössége Istennel) sérült az ember bűnbeesésével és az emiatt bekövetkező átokkal a világon (1 Mózes 3).

A Jelenések könyvében Isten kijelenti, hogy az utolsó idők eseményei után el fogja pusztítani a jelenlegi eget és Földet, ahogy most ismerjük, és bevezeti az öröklétet az új ég és Föld megteremtésével. Ekkor fogja helyreállítani a közösséget a megtért emberiséggel. Az emberiség egy része érdemtelennek lesz ítélve és a Tűz tavába kerül (Jelenések 20:11-15). Ezzel a bűn átka véget ér, nem lesz több bűn, szenvedés, betegség, halál, fájdalom, stb. (Jelenések 21:4) A hívők fognak mindent örökölni, Isten velük lesz, ők pedig Isten gyermekei lesznek (Jelenések 21:7). Így bezárul a kör, mely szerint Isten közösségre teremtett minket, az ember vétkezett, megtörte a közösséget, amit aztán Isten helyreállít és örökké azokkal lesz, akiket méltónak ítélt. Végigmenni az életen mindent elérve, aztán Istentől örökre elválasztva lenni rosszabb mindennél! De Isten elkészítette az utat, amivel nem csak az örök boldogság vált lehetségessé (Lukás 23:43), de egy elégedett és értelmes élet is. Hogyan lehet elérni az örök boldogságot, és a “földi mennyországot” is?

AZ ÉLET ÉRTELME JÉZUS KRISZTUS ÁLTAL KERÜL A HELYÉRE

Mint az eddigiekből is látható, az igazán értelmes élet most és mindörökke úgy érhető el, ha helyreállítjuk a kapcsolatunkat Istennel, ami Ádám és Éva idején veszet el a bűnbeeséssel. Ma az Istennel való kapcsolat az ő fián, Jézus Krisztuson át lehetséges (Apostolok Cselekedetei 4:12; János 14:6; János 1:12). Az örök életet akkor kaphatja meg valaki, ha megbánja a bűneit (többé nem akarja folytatni őket, hanem azt szeretné, ha Krisztus megváltoztatná új emberré) és elkezd bízni Jézus Krisztusban, mint Üdvözítőben (olvasd el a “Mi az üdvösség terve?” kérdést, hogy többet tudj meg erről a fontos kérdésről).

Az élet igazi értelme nem csupán abban van, hogy rátalálunk Jézusra, mint Megváltóra (bár már ez is csodálatos). Az igazán értelmes élet akkor kezdődik, amikor valaki Krisztust követi mint az ő tanítványa, tanul tőle, időt tölt vele az ő igéjében, a Bibliában, kommunikál vele imádságban és vele jár az ő parancsainak engedelmeskedve. Ha hitetlen (vagy friss hívő) vagy, akkor talán azt mondod magadnak, “Ez nem hangzik túl izgalmasan vagy boldogítóan számomra!” Kérlek olvass tovább! Jézus a következőket mondta erről:

“Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:28-30) “én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” (János 10:10b) “Ha valaki én utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem. Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.” (Máté 16:24-25) “Gyönyörködj az ÚRban, és megadja szíved kéréseit!” (Zsoltárok 37:4)

Ezek az igeversek mind azt mondják, hogy csak egy választásunk van. Próbálhatjuk továbbra is irányítani a saját életünket (aminek eredménye üresség lesz), vagy választhatjuk Isten követését, az ő akaratát az életünkben és teljes szívünkben (ami teljes életet, a szív vágyainak teljesülését és elégedettséget eredményez). Ez azért van így, mert a Teremtőnk szeret minket és a legjobbat szeretné adni nekünk (nem feltétlenül a legkönnyebb életet, de a legteljesebbet).

Végül szeretnék elmondani egy példát amit egy lelkipásztor barátomtól hallottam. Ha sportrajongó vagy és el akarsz menni egy meccsre, akkor vehetsz olcsón egy jegyet hátul a felső sorban, a “kakasülőn”, de jóval drágábban testközelből is figyelheted az eseményeket. Ilyen a keresztény élet is. Isten munkáját ELSŐ KÉZBŐL figyelni nem “vasárnapi keresztényeknek” való. Ők nem fizették meg az árát. Isten munkáját ELSŐ KÉZBŐL átélni a teljes szívből őt követő tanítványoknak jár, akik már nem próbálják a saját vágyaikat teljesíteni, hanem Isten céljait követik az életben. ŐK megfizették az árát (teljes odaszánás Krisztunak és az ő akaratának); megtapasztalják a legteljesebb életet; és úgy nézhetnek magukra, a töbi emberre és a Teremtőjükre, hogy nem bánják mindezt! Te megfizetted az árát? Szeretnéd megtenni? Ha igen, akkor többé nem leszel éhes az élet értelmére és céljára.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az élet értelme?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries