settings icon
share icon
Kérdés

Az üdvösség egyedül hit által van, vagy hit és cselekedetek által?

Válasz


Ez talán a legfontosabb kérdés az egész keresztény teológiában. Ez a kérdés okozta a reformációt – a protestáns és katolikus egyház elszakadását. Ez a kérdés a legfőbb különbség a bibliai kereszténység és a “keresztény” szekták között. Az üdvösség egyedül hit által van, vagy hit és cselekedetek által? Azért üdvözülök, mert hiszek Jézusban, vagy még tennem is kell bizonyos dolgokat?

Az egyedül hit által, vagy hit és cselekedetek kérdés azért bonyolult, mert van néhány nehezen összeegyeztethető bibliai szakasz. Hasonlítsd össze a Róma 3:28, 5:1-et és a Galata 3:24-et a Jakab 2:24-gyel. Néhányan különbséget látnak Pál (üdvösség csak hit által) és Jakab (üdvösség hit és tettek által) között. Valójában Pál és Jakab között nem volt ellentmondás. Az egyetlen pont, amiben nincs egyetértés néhány ember között, az a hit és tettek viszonya. Pál dogmatikusan azt mondja, hogy a megigazulás egyedül hit által történik (Efézus 2:8-9), míg Jakab úgy tűnik, hogy hit és cselekedetek kellenek hozzá. Ennek a problémának a megoldása annak vizsgálata, hogy Jakab pontosan miről is beszél. Jakab cáfolja azt a hiedelmet, hogy egy embernek lehet hite jó tettek nélkül (Jakab 2:17-18). Inkább azt hangoztatja, hogy az őszint Krisztus-hit megváltozott életetet és jó cselekedeteket eredményez (Jakab 2:20-26). Jakab nem azt mondja, hogy a megigazulás hit és tettek által történik, hanem hogy ha egy ember valóban megigazult hit által, akkor jó tettek lesznek az életében. Aki hívőnek mondja magát, de nem tesz jót, annak valószínűleg nincs igazi hite Krisztusban (Jakab 2:14, 17, 20, 26).

Pál ugyanezt mondja a saját írásaiban. A hívők életében termett jó gyümölcsök listája a Galata 5:22-23-ban van. Ez azután történhet, miután hit által megtértünk, nem cselekedetek által (Efézus 2:8-9). Pál utána leírja, hogy jó cselekedetekre lettünk teremtve (Efézus 2:10). Ő is ugyanolyan megváltozott életet vár el, mint Jakab: “Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre.” (2 Korinthus 5:17) Jakab és Pál nincs különböző állásponton az üdvösséggel kapcsolatos tanításban. Ugyanazt a dolgot más szögből nézik. Pál egyszerűen leírja, hogy a megigazuláshoz csak hit kell, míg Jakab úgy ír, hogy a Krisztusban való hit jó tetteket eredményez.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az üdvösség egyedül hit által van, vagy hit és cselekedetek által?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries