settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a dinoszauruszokról? Vannak a Bibliában dinoszauruszok?

Válasz


A dinoszauruszok a Bibliában téma része egy nagyobb vitának a keresztény közösségben a Föld koráról, a teremtés helyes értelmezéséről és a körülöttünk levő fizikai jelenségek megértéséről. Azok, akik a Föld régebbi eredetében hisznek, egyetértenek abban, hogy a Biblia nem említi a dinoszauruszokat, mert szerintük a dinoszauruszok már több millió évvel azelőtt kihaltak, hogy az első ember a földre lépett volna. Azok az emberek, akik a Bibliát írták, nem láthattak élő dinoszauruszokat.

Azok, akik a Föld fiatalabb korában hisznek, egyetétenek benne, hogy a Biblia említi a dinoszauruszokat, bár nem használja a “dinoszaurusz” szót. Helyette a héber tanniyn szót alkalmazza. A tanniyn lefordítva néha jelent “tengeri szörnyet”, néha “kígyót”. Általában azonban “sárkánynak” fordítják. A tanniyn valószínűleg egy óriási hüllő volt. Ezeket a teremtményeket a Biblia mintegy harmincszor említi az Ószövetségben, földön és vízben egyaránt.

Az óriási hüllök közel harminc leírásán túl a Biblia ír más olyan lényekről is, amelyek egyes tudósok szerint dinoszauruszok lehettek. A behemótról azt mondják, hogy a legerősebb lehetett Isten teremtményei közül, egy óriás, melynek farka olyan volt, mint egy cédrus (Jób 40:15 Károli). Egyes tudósok a behemótot próbálták elefánttal vagy vizilóval azonosítani. Viszont ezeknek nagyon vékony farka van, ami nem hasonlítható egy cédrusfához. A dinoszauruszoknak, mint például a Brachiosaurus és a Diplodocus, hatalmas farka volt, ami nagyon is hasonlít egy cédrushoz.

Majdnem minden ősi civilizációnak van valamilyen művészete, ami óriási hüllőket ábrázol. Sziklavésetek, műalkotások, még apró agyagfigurák is vannak Észak-Amerikában, amik dinoszauruszok mai rajzaira hasonlítanak. Dél-Amerikában vannak olyan vésetek, amelyeken emberek Diplodocus-szerű lényeken lovagolnak és lenyűgöző, hogy vannak képek Triceratops-, Pterodactyl- és Tyrannosaurus Rex-szerű lényekről is. Római mozaikok, maja edények és Babilon városfalai mind arról tanúskodnak, hogy mindenhol minden kultúrát ámulatba ejtettek ezek a teremtmények. Vannak beszámolók is, mint például Marco Polo Il Milione-ja, amelyek tele vannak fantasztikus történetekkel kincseket felhalmozó szörnyekről. Napjainkban is vannak hírek észlelésekről, de ezeket általában már szkeptikusan kezelik.

A számos antropológiai és történelmi bizonyíték mellett a dinoszauruszok és emberek egymás melletti létezését bizonyítja sok kézzel fogható bizonyíték, például a dinoszaurusz és ember közös lábnyomának megkövesedése, amit Észak-Amerika és Nyugat-Közép Ázsia egyes területein találtak.

Tehát vannak dinoszauruszok a Bibliában? Ez a kérdés még nem dőlt el. Azon múlik, hogy hogyan értelmezed az elérhető bizonyítékokat, és hogy nézed a világot magad körül. Itt a GotQuestions.org –on mi egy fiatal Földben hiszünk, és elfogadjuk, hogy a dinoszauruszok és az emberek együtt léteztek. Úgy gondoljuk, hogy a dinoszauruszok valamikor az Özönvíz után haltak ki, mert drámaian megváltoztak a környezeti elemek és mert szüntelenül vadászta őket az ember.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a dinoszauruszokról? Vannak a Bibliában dinoszauruszok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries