settings icon
share icon
Kérdés

Mi a kereszténység, és mit hisznek a keresztények?

Válasz


A kereszténység alapvetõ meggyõzõdései az 1 Korintus 15:1-4-ben vannak összegezve. Jézus meghalt a bûneinkért, eltemették, feltámadt, és ezáltal megmenekülést kínál mindenkinek, aki befogadja Õt hitben. Egyedülálló minden más hit között, a Kereszténység inkább egy kapcsolatról szól, mint vallásos gyakorlatokról. Egy „teddbõl” és „ne teddbõl” álló listához való ragaszkodás helyett egy Keresztény célja, hogy egyre inkább Istennel közeli kapcsolatban járjon. Ezt a kapcsolatot Jézus Krisztus mûve, és a Szent Szellem szolgálata tette lehetõvé.

Ezeken az alapvetõ meggyõzõdéseken túl sok más elem van, legalábbis kell lennie, amely jelzi, mi a kereszténység, és mit hisz a kereszténység. A keresztények hiszik, hogy a Biblia az inspirált, „Istentõl lehelt” Isten Igéje (2 Timóteus 3:16; 2 Péter 1:20-21) A keresztények egy Istenben hisznek, aki három személyben létezik-az Atya, a Fiú (Jézus Krisztus), és a Szent Szellem.

A keresztények hiszik, hogy az emberiség kifejezetten arra lett teremtve, hogy Istennel kapcsolata legyen, de a bûn elválaszt minden embert Istentõl (Róma 3:23; 5:12). A kereszténység azt tanítja, hogy Jézus Krisztus ezen a Földön járt, teljesen Isten, mégis teljesen ember (Filippi 2:6-11), és meghalt a kereszten. A keresztények hiszik, hogy a halála után Krisztus el lett temetve, feltámadt, és most az Atya jobb kezénél van, örökké közbenjár a hívõkért (Zsidókhoz 7:25). A kereszténység hirdeti, Jézus kereszthalála elég volt a bûntartozás teljes kifizetésére, amellyel minden ember tartozott, és ez az, ami helyreállítja a tönkrement kapcsolatot Isten és ember között (Zsidókhoz 9:11-14; 10:10; Róma 5:8; 6:23).

A kereszténység azt tanítja, ahhoz, hogy valaki megmeneküljön, és engedélyt kapjon a mennybe való belépésre a halál után, a hitét teljesen Krisztusnak a kereszten elvégzett munkájába kell helyeznie. Ha hisszük, hogy Krisztus a mi helyünkben halt meg, kifizette a mi saját bûneink árát, és feltámadt a halálból, akkor meg vagyunk mentve. Semmi sincs, amit akárki tenni tud, hogy megdolgozzon az üdvösségért. Mi nem tudunk „elég jók” lenni magunktól, hogy Istennek örömet szerezzünk, mert mindnyájan bûnösök vagyunk (Ézsaiás 53:6; 64:6-7). Semmit több tennivaló nincs, mert Krisztus elvégezte az egész munkát! Amikor a kereszten volt, Jézus azt mondta: „Beteljesedett” (János 19:30), ami azt jelenti, hogy a megváltás mûve befejezõdött.

A kereszténység szerint az üdvösség szabadság a régi bûntermészetünktõl, és szabadság arra, hogy jó kapcsolatra törekedjünk Istennel. Ahol egykor a bûn rabszolgái voltunk, most Krisztus rabszolgái vagyunk (Róma 6:15-22). Amíg hívõk ezen a Földön élnek bûnös testükben, addig a bûnnel állandó harcban fognak állni. Viszont a Keresztényeknek gyõzelmük lehet ebben a harcban Isten Igéjének tanulmányozása, az életükben való alkalmazása által és a Szent Szellem által irányítva- tehát a a mindennapi életben a Szellem vezetésének való alárendeltségben.

Tehát amíg sok vallásos rendszer elõírja, hogy egy személy tegyen, vagy ne tegyen bizonyos dolgokat, a Kereszténység arról szól, hogy Krisztus meghalt a kereszten a mi saját bûneinkért való fizetségként, és feltámadt. A bûntartozásunk ki van fizetve, és Istennel közösségünk lehet. Gyõztesek lehetünk a bûntermészetünk felett, és Istennel járhatunk közösségben és engedelmességben. Ez az igazi bibliai kereszténység.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a kereszténység, és mit hisznek a keresztények?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries