settings icon
share icon
Kérdés

Isten-e Jézus? Jézus állította valaha, hogy ő Isten?

Válasz


Jézusról nincs olyan feljegyzés a Bibliában, melyben pontosan azt mondta volna, “Én vagyok Isten”. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy nem állította, hogy ő Isten. Például Jézus ezt mondta a János 10:30-ban: “Én és az Atya egy vagyunk.” Elsőre ez nem úgy tűnik, mint annak kijelentése, hogy ő Isten. Viszont figyeljük meg a zsidók reakcióját az állítására: “Nem jó cselekedetért kövezünk meg téged, hanem káromlásért, és azért, hogy te ember létedre Istenné teszed magadat.” (János 10:33). A zsidók megértették, hogy Jézus Istennek mondta magát. A következő versekben Jézus nem javítja ki a zsidókat, nem mondja, hogy “Nem teszem magam Istenné.” Ebből is látszik, hogy Jézus valóban Istennek mondta magát, amikor azt állította, hogy “Én és az Atya egy vagyunk.” (János 10:30). Van még egy példa a János 8:58-ban, itt Jézus azt mondta a zsidóknak: “Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok.” Ezt hallva a zsidók köveket ragadtak, hogy megkövezzék Jézust (János 8:59). Miért akarták volna megkövezni őt, ha nem mondott volna olyasmit, ami számukra istenkáromló, konkrétan azt, hogy Istennek mondja magát?

János 1:1 - “Isten volt az Ige.” János 1:14 – “Az Ige testté lett”. Ez a két ige egyértelműen jelzi, hogy Jézus maga Isten volt emberi testben. Apostolok Cselekedetei 20:28 – “... legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett.” Ki szerezte, vette meg az egyházat a saját vérével? Jézus Krisztus. Ez az igevers kijelenti, hogy Isten a saját vérével vette meg az egyházat, tehát Jézus maga Isten!

Tamás, Jézus egyik tanítványa azt mondta neki: “Én Uram, és én Istenem!” (János 20:28) Jézus nem javította ki. A Titusz 2:13 arra bátorít minket, hogy várjuk Istenünk és üdvözítőnk – Jézus Krisztus megjelenését (lásd meg: 2 Péter 1:1). A Zsidók 1:8-ban az Atya így szól Jézusról: “A te trónusod örökké megáll, ó Isten, és királyi pálcád az igazság pálcája.”

A Jelenések könyvéből egy angyal azt parancsolta János apostolnak, hogy egyedül Istent imádja (Jelenések 19:10). Az Igében számos helyen Jézust imádják (Máté 2:11; 14:33;28:9,17; Lukács 24:52; János 9:38). Ő viszont soha nem szólt rá az emberekre, amiért dicsőítették. Ha Jézus nem Isten lett volna, akkor megmondta volna az embereknek, hogy ne dicsőítsék, mint a Jelenések könyvében az angyal mondta. Sok más igerész érvel még Jézus isteni volta mellett.

A legfontosabb ok, amiért Jézusnak Istennek kell lennie, az az, hogy ha nem lenne Isten, akkor a halála nem lett volna elégséges fizetség a világ összes bűnének büntetéséért (1 János 2:2). Egyedül Isten tudott kifizetni ilyen végtelen büntetést. Egyedül Isten veheti magára a világ bűneit (2 Korinthus 5:21), halhat meg és támadhat fel – ezzel bizonyítva győzelmét a bűn és a halál fölött.

EnglishVissza a magyar oldalra

Isten-e Jézus? Jézus állította valaha, hogy ő Isten?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries