settings icon
share icon
Vprašanje

Ali svarilo v Razodetju 22,18–19 velja za celo Sveto pismo ali samo za knjigo Razodetja?

Odgovor


Razodetje 22,18–19 je opozorilo vsem, ki bi posegali v svetopisemsko besedilo: »Vsakomur, ki posluša preroške besede, ki so v tej knjigi, izjavljam: če bi jim kdo kaj dodal, ga bo Bog udaril z nadlogami, ki so opisane v tej knjigi. Če pa bi kaj odvzel od besed, ki so v tej preroški knjigi, bo Bog odvzel njegov delež pri drevesu življenja in pri svetem mestu, ki sta opisani v tej knjigi.« Se ti vrstici nanašata le na knjigo Razodetja ali na celotno Sveto pismo?

Opozorilo je izrecno namenjeno tistim, ki izkrivljajo sporočilo knjige Razodetja. Avtor Razodetja je sam Jezus, on je dal apostolu Janezu videnje (Razodetje 1,1). Knjigo sklene tako, da potrdi dokončnost teh prerokb. To so njegove besede in on svari pred tem, da bi jih kdo kakorkoli popačil, bodisi z dodajanjem, odvzemanjem, ponarejanjem, prirejanjem ali namernim napačnim interpretiranjem. Svarilo je izrecno in zelo resno. Nadloge Razodetja bodo doletele vsakogar, ki bi posegal v razodetja v knjigi, in kdor bi to storil, ne bi imel deleža pri večnem življenju v nebesih.

Svarilo se sicer nanaša konkretno na knjigo Razodetja, načelo pa velja za kogarkoli, ki bi namerno izkrivljal Božjo besedo. Podobno je opozarjal Mojzes v Peti Mojzesovi knjigi 4,1–2: ljudi je posvaril, naj poslušajo in ubogajo Božje zapovedi ter naj njegovi besedi ničesar ne dodajajo ali od nje odvzemajo. V Pregovorih 30,5–6 je najti podobno svarilo vsakomur, ki bi k Božji besedi kaj dodajal, saj bi ga v tem primeru Bog ovrgel in postavil na laž. Svarilo v Razodetju 22,18–19 se sicer konkretno nanaša na knjigo Razodetja, načelo pa mora veljati za celotno Božjo besedo. Z besedili Svetega pisma moramo ravnati skrbno in spoštljivo, da ne bi izkrivljali njegovega sporočila.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali svarilo v Razodetju 22,18–19 velja za celo Sveto pismo ali samo za knjigo Razodetja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries