settings icon
share icon
Întrebare

Ce sunt zilele sfinte?

Răspuns


În Biblie, cuvântul sfânt înseamnă "pus deoparte". Dumnezeu este sfânt. Creștinii sunt chemați să fie sfinți. O zi sfântă, deci, este o zi care este pusă deoparte pentru a ne concentra asupra lucrurilor Domnului. Există zile sfinte menționate în Biblie și, de-a lungul secolelor, bisericile creștine au instituit alte zile sfinte prin tradiție.

Biblia menționează cel puțin opt zile sfinte (sau grupuri de zile), cunoscute și sub numele de sărbători sau festivaluri. Acestea sunt: Paștele, Azimele, Primele roade, Rusaliile/Săptămânile, Trâmbițele, Corturile, Purim și Ziua Ispășirii. Dintre aceste opt, șapte sunt poruncite în Legea mozaică (Purim a fost o sărbătoare ulterioară). Aceste zile sfinte evreiești din Vechiul Legământ nu sunt impuse pentru urmașii lui Isus Hristos, dar pot fi respectate ca o amintire a modului în care Isus le-a împlinit în mod desăvârșit.

De-a lungul secolelor, diferite biserici creștine au instituit zile sfinte (sau grupuri de zile). Cele două cele mai comune sunt Nașterea Domnului și Paștele. Alte zile sfinte creștine ținute în mod obișnuit includ Postul Mare, Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare, Rusaliile și Adventul.

Noul Legământ nu susține respectarea niciunei zile sfinte creștine, dar nici nu interzice o astfel de respectare. Romani 14:5 pare a fi principiul călăuzitor: "Unul socoteşte o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui." Dacă un creștin are de gând să respecte o zi sfântă, ar trebui să fie pe deplin convins că aceasta nu încalcă Cuvântul lui Dumnezeu, că poate fi făcută spre slava lui Dumnezeu (1 Corinteni 10:31) și că ar fi benefică din punct de vedere spiritual (1 Corinteni 6:12; 10:23).

La urma urmei, pentru urmașul lui Isus Hristos fiecare zi ar trebui să fie o zi sfântă. Fiecare zi din viața noastră ar trebui să fie una pusă deoparte pentru a ne închina lui Dumnezeu, a asculta de Cuvântul Său și a trăi o viață sfântă. Acesta este probabil motivul pentru care Noul Testament nu menționează zile sfinte specifice. Poate că un mod bun de a spune acest lucru ar fi: "Pentru creștin, există șapte zile sfinte: Duminică, luni, marți, marți, miercuri, joi, vineri și sâmbătă".

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce sunt zilele sfinte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries