settings icon
share icon
Întrebare

Dacă ai multe datorii, poți temporar să te oprești din a da zeciuială, timp în care să-ți plătești datoriile?

Răspuns


E permis să te oprești din a da zeciuială, timp în care să-ți plătești datoriile. Plătirea datoriilor e o obligație; zeciuiala e „opțională" pentru simplul motiv că porunca de a da zeciuială era parte din Legea Mozaică, și creștinii nu se află sub Lege. Te rugăm să nu înțelegi greșit – să dăruiești pentru lucrarea Domnului e foarte important. Dărnicia financiară cu sacrificiu e parte din chemarea lui Dumnezeu pentru fiecare creștin. Dacă e într-adevăr imposibil să plătești datoriile și să continui să dai zeciuială/să faci dărnicie în același timp, nu va fi greșit să scazi dărnicia sau să o oprești cu totul, temporar, pentru a elimina datoriile pe care le ai.

Sarcina noastră neschimbată față de alți oameni este să-i iubim, purtându-ne cu ei așa cum vrem să se poarte și ei cu noi (Matei 7.12). Cu toții vrem ca oamenii să ne plătească datoriile pe care le au la noi. Prin urmare, creștinii fiind: „Să nu datorați nimănui nimic, decât să vă iubiți unii pe alții, căci cine iubește pe alții a împlinit Legea. De fapt: «Să nu preacurvești, să nu ucizi, să nu furi, să nu faci nicio mărturisire mincinoasă, să nu poftești» și orice altă poruncă mai poate fi se cuprind în porunca aceasta: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.» Dragostea nu face rău aproapelui: dragostea deci este împlinirea Legii." (Romani 13.8-10)

Legea cu privire la zeciuială a Vechiului Testament era felul lui Dumnezeu de a purta de grijă de nevoile materiale ale preoților din seminția lui Levi. Ei aveau nevoie de susținere pentru a sluji la Templu și a îngriji de nevoile celor săraci (Numeri 18.26, Deuteronomul 26.12-15). Prin urmare, când israeliții nu au dat zeciuiala la Templu, Dumnezeu i-a avertizat: „Se cade să înșele un om pe Dumnezeu cum Mă înșelați voi? Dar voi întrebați: «Cu ce Te-am înșelat?» Cu zeciuielile și darurile de mâncare." (Maleahi 3.8)

Zeciuiala era a zecea parte din venitul unui om. „Aceia dintre fiii lui Levi care îndeplinesc slujba de preoți după Lege au poruncă să ia zeciuială de la norod, adică de la frații lor, cu toate că și ei se coboară din Avraam." (Evrei 7.5) Preoția levitică a continuat să slujească la Templu în tot timpul vieții pământești a lui Isus, și zeciuiala era cerută. Dar după moartea, învierea și înălțarea Domnului Isus la cer, lucrurile s-au schimbat: „Pentru că, odată schimbată preoția, trebuia numaidecât să aibă loc și o schimbare a Legii." (Evrei 7.12) Cristos e Marele nostru Preot. Creștinii sunt acum templul lui Dumnezeu și preoția Lui împărătească (Evrei 4.14-15, 1 Corinteni 6.19-20, 1 Petru 2.9-10).

Marele nostru Preot ne administrează legământul cel nou (Legea lui Dumnezeu scrisă în inima noastră) dându-ne Duhul Sfânt (Evrei 12.24, 10.16). Această lege operează cu putere, făcându-ne să-i iubim pe alții cu o dragoste produsă de Duhul Sfânt (Galateni 5.22-23). De aceea Ioan scrie: „Dar cine are bogățiile lumii acesteia și vede pe fratele său în nevoie și își închide inima față de el, cum rămâne în el dragostea de Dumnezeu?" (1 Ioan 3.17-18) Dragostea lui Dumnezeu îl face pe creștinul adevărat să dăruiască, însă niciuna dintre epistolele Noului Testament nu le poruncește și nici măcar nu le recomandă creștinilor să achite o zeciuială sau orice alt procent. Dărnicia creștină e rezultatul dragostei creștine.

Creștinii pot, dacă aleg, să dea o zeciuială (o zecime) din venitul lor bisericii, satisfăcând nevoile spirituale și materiale în lumea plină de nevoi în care trăiesc. Unii vor alege să dea mai puțin de o zecime; alții vor alege să dea mai mult. Pavel recomandă ca dărnicia să se facă la biserică duminica: „În ziua dintâi a săptămânii, fiecare din voi să pună deoparte, acasă, ce va putea, după câștigul lui." (1 Corinteni 16.2a)

Creștinii nu trebuie să strângă pentru ei, ci să dea cât de mult îi călăuzește Dumnezeu. Sunt banii lui Dumnezeu. Răsplata Lui depășește costul. „Să știți: cine seamănă puțin, puțin va secera, iar cine seamănă mult, mult va secera. Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci «pe cine dă cu bucurie, îl iubește Dumnezeu». Și Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiți în orice faptă bună." (2 Corinteni 9.6-8)

English


Înapoi la pagina de început în limba Română
Dacă ai multe datorii, poți temporar să te oprești din a da zeciuială, timp în care să-ți plătești datoriile?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries