settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre voodoo? Cum trebuie să considere creștinii voodoo?

Răspuns


Voodoo este un nume pentru câteva practici religioase derivate din voodoo vest-african. Voodoo vest-african original este o religie politeistă numită vodon. Religia aceasta cinstește un dumnezeu cu o natură duală, atât masculină, cât și feminină, și spirite care stăpânesc natura, cât și spirite din pietre, râuri, copaci etc. Aceste spirite sunt vodon sau vudu. Această formă de voodoo include și jertfe de animale și închinarea la strămoși.

Un fel ascuns de voodoo care se găsește în America Latină, Cuba, Haiti și părți din Statele Unite a provenit din voodoo vest-african, dar s-a amestecat cu aspecte superficiale din romano-catolicism. Acest lucru s-a întâmplat atunci când sclavii au fost aduși în Lumea Nouă și forțați să se convertească la romano-catolicism. Ei au amestecat voodoo vest-african cu romano-catolicismul. În Cuba, acest amestec e de obicei numit santeria, în Brazilia e candomble (și alți termeni pot fi folosiți). În voodoo haitian, închinarea e direcționată către Ioa, zeități care îl servesc pe singurul dumnezeu. Ioa a ajuns asociat cu sfinții catolici.

În Louisiana, în Statele Unite, voodoo pune un accent puternic pe credința în spirite care supraveghează totul. Sclavii au schimbat numele africane ale acestor spirite cu nume ale sfinților catolici, ca parte din amestecul credinței voodoo vest-africane cu romano-catolicismul. Femeile implicate în voodoo din Louisiana, care au condus ritualurile și ceremoniile și au folosit farmece și poțiuni magice au ajuns cunoscute ca regine voodoo. Cea mai bine-cunoscută regină voodoo a fost Marei Laveau din New Orleans, care s-a considerat și o catolică devotată. Din această cauză, a urmat și mai mult sincretism între voodoo și romano-catolicism.

Pentru că se bazează în cea mai mare parte pe tradiție orală, voodoo poate varia de la o persoană la alta. Există credință într-un dumnezeu, numit Bondye, dar acest dumnezeu e îndepărtat și nu e activ în viața de zi cu zi. Închinătorii voodoo se conectează cu spiritele prin cântare, dans extatic, în care închinătorii invită spiritele să umble cu ei, și folosirea șerpilor. Pe lângă aceasta, există diete speciale, ceremonii, ritualuri, vrăji, poțiuni și talismane și amulete (farmece) pentru vindecare și ajutarea adepților.

Voodoo implică închinare adusă spiritelor și practici oculte cum este ghicitul (prezicerea viitorului) și vrăjitoria. Aceste practici sunt puternic condamnate de Dumnezeu în toată Biblia, cum este în Deuteronomul 18.9-13, unde Dumnezeu interzice să mergi la cineva care este „ghicitor, cititor în stele, vestitor al viitorului, vrăjitor, descântător, cheamă duhurile sau dă cu ghiocul, întreabă pe morți” (vezi și Leviticul 19.26, 31, 20.6, 2 Împărați 17.17, Faptele Apostolilor 19.18-19, Galateni 5.19-21, Apocalipsa 21.8, 22.15).

Dumnezeul credinței voodoo nu e Dumnezeul biblic, ci un dumnezeu îndepărtat care nu e implicat în omenire sau natură. Închinarea la spiritele voodoo este închinare la dumnezei falși, și prin urmare este condamnată în tot cuprinsul Bibliei. Religia voodoo nu numai că este o religie care e incompatibilă cu creștinismul, ci practicile și credințele ei sunt împotriva Cuvântului lui Dumnezeu. Mai mult, practicile oculte voodoo sunt periculoase pentru că îi deschid pe oameni față de influența demonilor.

Prin amestecul dintre închinarea politeistă la spirite și o formă superficială de creștinism, voodoo de fapt a negat întâietatea lui Isus și lucrarea Lui de ispășire de pe cruce și nevoia de răscumpărare numai prin credința în Cristos. Prin urmare, voodoo e incompatibilă cu Cuvântul lui Dumnezeu în trei aspecte: nu e adusă închinare Dumnezeului adevărat, Isus e mai prejos de spirite și practicile oculte predomină.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre voodoo? Cum trebuie să considere creștinii voodoo?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries