settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot să recunosc vocea lui Dumnezeu?

Răspuns


Această întrebare a fost pusă de nenumăraţi oameni de-a lungul timpurilor. Samuel a auzit vocea lui Dumnezeu, dar nu a recunoscut-o până când nu a fost învăţat de Eli (1 Samuel 3:1-10). Ghedeon a avut o revelaţie fizică de la Dumnezeu şi totuşi el s-a îndoit de asta până într-acolo încât a cerut un semn şi nu odata ci de trei ori (Judecători capitolul 6, versetele 17-22 şi 36-40)! Când ascultăm vocea lui Dumnezeu, cum putem şti că El este Cel care ne vorbeşte? În primul rând, noi avem ceva de Samuel şi Ghedeon nu au avut. Avem astăzi Biblia completă, Cuvântul inspirat al lui Dumnezeu, care ne este dat să îl citim, să îl studiem şi să medităm asupra lui. "Toată Scriptura este însuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună" (2 Timotei 3:16-17). Ai o întrebare despre ceva anume sau trebuie să iei o decizie în viaţa ta? Vezi ce spune Biblia în acest sens. Dumnezeu nu te va întrepta niciodată într-o direcţie contrară cu ceea ce El a spus sau a promis în Cuvântul Său (Tit 1:2).

În al doilea rând, pentru a auzi vocea lui Dumnezeu trebuie să o recunoaştem. Domnul Iisus a spus: "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine" (Ioan 10:27). Pot să aplic acest verset în mod personal. Socrul meu are o mică fermă. Oridecâte ori mergem în vizită la el, pot să fiu sigur de o vizită cu maşina la fermă să verificăm dacă lucrurile sunt în regulă. Socrul meu se dă jos din camionetă, spune câteva cuvinte cu voce tare şi imediat camioneta este înconjurată de vitele de la fermă care aşteaptă nerăbdătoare o gură de fân proaspăt. Dar dacă m-aş apuca eu să fac acelaşi lucru, toate vitele ar fugi speriate de la un capăt al altuia al fermei. Deci, care este diferenţa? Turma stă cu socrul meu cel puţin de două-trei ori pe zi. Pentru că vitele îl văd în fiecare zi pe cel care le hrăneşte şi le poartă de grijă, ele se simt confortabil cu stăpânul lor, aşa încât recunosc imediat când apare un străin. Tot aşa, dacă vrem să auzim vocea lui Dumnezeu, trebuie să petrecem suficient timp cu El în fiecare zi.

Asigură-te că petreci timp de calitate cu Dumnezeu în rugăciune, studiul Bibliei şi contemplare în tăcere la Cuvântul Său. Cu cât petreci mai mult timp în intimitate cu Dumnezeu şi Cuvântul Său, cu atâta îţi va fi mai uşor să Îi recunoşti vocea şi călăuzirea în viaţa ta. Angajaţii de la o bancă sunt instruiţi să recunoască bancnotele contrafăcute prin studierea cu atenţie şi sârguinţă a celor adevărate astfel încât să fie în măsură să depisteze rapid falsurile. Noi suntem chemaţi să ne familiarizăm cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu ceea ce ne spune El încât atunci când Dumnezeu ne spune ceva sau ne călăuzeşte în vreun fel, ne este clar că este vocea lui Dumnezeu şi că auzim adevărul. Chiar dacă Dumnezeu se poate adresa şi cu voce auzibilă oamenilor, El ne vorbeşte în principal prin Cuvântul Său; alteori prin Duhul Sfânt care vorbeşte conştiinţei noastre, alteori prin circumstanţe sau prin alţi oameni. Apoi prin compararea a ceea ce auzim cu adevărul Scripturii, ajungem să putem recunoaşte vocea Lui.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot să recunosc vocea lui Dumnezeu?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries