settings icon
share icon
Întrebare

Este greșit pentru un creștin să aibă un prinzător de vise?

Răspuns


Prinzătoarele de vise au făcut mult timp parte din religia, tradiția și arta nativilor americani, provenind de la Ojibwe, sau Chippewa, și Lakota, o confederație de șapte triburi Sioux. Prinzătoarele de vise sunt cercuri cu pânze și mărgele atârnate cu pene la baza cercului. După cum s-ar putea bănui, scopul unui prinzător de vise este de a prinde visele - adică de a prinde visele rele și de a canaliza visele bune către cel care doarme. De obicei, prinzătoarele de vise sunt plasate la o fereastră sau deasupra patului, permițându-le astfel viselor bune să se scurgă pe pene până la cel care doarme dedesubt.

În esență, un prinzător de vise este destinat să manipuleze lumea spiritelor. Unii oameni cred în eficacitatea prinzătoarelor de vise. Alții nu sunt siguri, dar sunt suficient de superstițioși încât să păstreze unul în dormitor. Alții consideră că prinzătoarele de vise fac parte dintr-o istorie culturală sau sunt o piesă de artă care arată bine atârnată de oglinda retrovizoare.

Cunoscând trecutul prinzătoarelor de vise și utilizarea lor ca talisman, mulți creștini nu vor să aibă nimic de-a face cu acestea. Este justificată o astfel de îngrijorare? Un pasaj din 1 Corinteni 8 poate fi de ajutor. Pavel le vorbește creștinilor care trăiau într-o cultură extrem de păgână, guvernată de superstiții, magie și jertfe, toate făcute în numele diferiților idoli. Jertfele reprezentau o preocupare deosebită, deoarece carnea sacrificată era apoi vândută la piață. Unii creștini considerau că a mânca carne sacrificată însemna să aprobe jertfa și, prin urmare, era nepotrivit pentru un creștin; alții credeau că, din moment ce nu se închinau ei înșiși la idol, nu era greșit.

Îndrumarea lui Pavel a fost următoarea: "Căci chiar dacă ar fi aşa-numiţii «dumnezei», fie în cer, fie pe pământ (cum şi sunt în adevăr mulţi „dumnezei” şi mulţi „domni”), totuşi, pentru noi, nu este decât un singur Dumnezeu. ... Dar nu toţi au cunoştinţa aceasta. Ci unii, fiind obişnuiţi până acum cu idolul, mănâncă un lucru ca fiind jertfit unui idol; şi cugetul lor, care este slab, este întinat." (1 Corinteni 8:5-7) La urma urmei, "nu carnea ne face pe noi plăcuţi lui Dumnezeu: nu câştigăm nimic dacă mâncăm din ea şi nu pierdem nimic dacă nu mâncăm", însă trebuie să fim atenți "ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi" (1 Corinteni 8:8, 9). La fel cum a fost cu carnea asociată cu idolatria în secolul I, așa este și cu obiectele superstițioase în secolul al XXI-lea.

Creștinul înțelege că zeii falși nu sunt nimic și că un prinzător de vise nu are nicio putere în sine. Credinciosul în Hristos ar putea cu ușurință să vadă un prinzător de vise ca fiind nimic mai mult decât un obiect decorativ sau o expresie culturală. Cu toate acestea, înainte de a cumpăra un prinzător de vise și de a-l agăța la fereastră, ar trebui să ia în considerare reacțiile altor oameni față de el. Oare ceilalți îl vor vedea ca pe un talisman pentru a manipula lumea spiritelor? Va presupune cineva că cel care are în posesie un prinzător de vise aprobă religiile indiene? Păstrarea unui prinzător de vise este o chestiune de conștiință; atâta timp cât nu este folosit ca talisman, este relativ inocent. Dar trebuie să se țină cont de cei cărora încercăm să le slujim.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Este greșit pentru un creștin să aibă un prinzător de vise?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries