settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre viol?

Răspuns


Biblia tratează problema violului. După cum e de așteptat, când Biblia menționează fărădelegea violului, acesta este înfățișat ca o încălcare gravă a felului în care a intenționat Dumnezeu să fie tratate trupurile umane (Genesa 34). Biblia condamnă violul ori de câte ori e menționat. De exemplu, există un pasaj aparte în legile date națiunii lui Israel înainte de a intra în Țara Promisă sub conducerea lui Iosua. Acest pasaj (Deuteronomul 22.13-29) vorbește în mod direct împotriva forțării unei femei să întrețină relații sexuale împotriva voii ei, sau ceea ce azi numim viol. Această poruncă a avut rolul de a le proteja pe femei și de a proteja națiunea lui Israel de a comite fapte păcătoase.

Deuteronomul 22.25-27 specifică pedeapsa Legii mozaice care se cerea pentru un bărbat care a violat o femeie logodită. Bărbatul trebuia omorât cu pietre, în timp ce femeia era considerată nevinovată. Cu toate că Legea mozaică era pentru națiunea lui Israel în timpul lui Moise, principiul e clar că violul e considerat păcat în ochii lui Dumnezeu și, sub Lege, a dus la pedeapsa cea mai extremă posibilă – moartea pentru violator.

Există câteva pasaje dificile în Vechiul Testament legat de chestiunea în cauză. Unul este în Deuteronomul 22.28-29: „Dacă un om întâlnește o fată fecioară nelogodită, o apucă cu sila și se culcă cu ea și se întâmplă să fie prinși, omul care s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli de argint și, pentru că a necinstit-o, s-o ia de nevastă și nu va putea s-o gonească toată viața lui.” Dacă victima violului nu era logodită, atunci violatorul avea parte de consecințe diferite.

Trebuie să privim Deuteronomul 22.28-29 prin lentilele culturii antice. În zilele acelea, convenția socială le trata rău pe femei. Ele nu puteau deține proprietate. Nu puteau obține un serviciu ca să se autoîntrețină. Dacă o femeie nu avea tată, soț sau fiu, nu avea nicio protecție legală. Opțiunile ei erau sclavia sau prostituția. Dacă o femeie nemăritată nu era virgină, era extrem de dificil pentru ea să se căsătorească. Dacă nu era bună de măritat, tatăl ei nu prea avea mult folos după ea.

Pedeapsa lui Dumnezeu pentru cel care viola o fecioară – o amendă monetară și responsabilitate o viață întreagă – avea scopul de a preveni violul făcându-l pe violator responsabil de acțiunile lui. Îi ruina viața, era responsabilitatea lui să o susțină pentru tot restul vieții. Lucrul acesta poate că nu sună corect în urechile moderne, dar nu trăim în aceeași cultură în care au trăit ei. În 2 Samuel 13, prințul Amnon își violează sora de jumătate, pe Tamar. Oroarea și rușinea de a fi violată și nemăritată o face pe Tamar să îl implore să se căsătorească cu ea (fratele ei de jumătate!), chiar după ce acesta a respins-o. Iar fratele ei în întregime Absalom a fost atât de dezgustat de situație, încât l-a ucis pe Amnon. Atât de mult era prețuită virginitatea la o femeie în acea vreme.

Criticii Bibliei indică, de asemenea, spre Numeri 31 (și pasaje similare), unde israeliților li s-a permis să ia femei captive din națiunile pe care le cucereau. Criticii spun că acesta este un exemplu în care Biblia îngăduie sau chiar promovează violul. Însă pasajul nu spune nimic despre violarea femeilor. E greșit să presupui că femeile luate în captivitate trebuiau violate. Soldaților li s-a poruncit să se curățească ei și prizonierii lor (v. 19). Violul ar fi încălcat această poruncă (vezi Leviticul 15.16-18). Femeile care erau luate prizoniere nu sunt pomenite în niciun loc ca obiecte sexuale. E posibil ca femeile captive să se căsătorească în cele din urmă printre israeliți? Da. Există vreo indicație că violul sau sclavia sexuală au fost exercitate asupra femeilor? În mod sigur nu.

În Noul Testament, violul nu e menționat direct, dar în cadrul culturii evreiești de atunci, violul ar fi fost socotit imoralitate sexuală. Isus și apostolii au vorbit împotriva imoralității sexuale, chiar prezentând-o ca un temei justificabil pentru divorț (Matei 5.32).

Mai mult, Noul Testament arată clar că creștinii trebuie să asculte de legile autorităților lor guvernamentale (Romani 13). Violul nu numai că e un lucru rău din punct de vedere moral, ci e un lucru rău și potrivit legilor locale din majoritatea teritoriilor. Astfel stând lucrurile, toți cei care comit această infracțiune trebuie să se aștepte să sufere consecințele, inclusiv arest și închisoare.

Victimelor violului trebuie să le acordăm multă grijă și compasiune. Cuvântul lui Dumnezeu vorbește adesea despre a-i ajuta pe cei aflați în situații vulnerabile. Creștinii trebuie să demonstreze dragostea și compasiunea lui Cristos asistându-le pe victimele violului în orice mod posibil.

Oamenii sunt responsabili de păcatele pe care le comit, inclusiv violul. Totuși, nimeni nu se află dincolo de harul lui Dumnezeu. Chiar și celor care au comis cele mai josnice păcate, Dumnezeu le poate acorda iertarea, dacă se pocăiesc și se întorc de la căile lor rele (1 Ioan 1.9). Acest lucru nu înlătură nevoia de pedeapsă potrivit legii, dar poate oferi speranță și calea spre o viață nouă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre viol?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries