Întrebare
Ce înseamnă să aduci viață prin cuvinte?
Răspuns
Mulți creștini nu s-au gândit niciodată la impactul incredibil pe care cuvintele lor îl pot avea asupra altor oameni. Dumnezeu ne-a creat să fim ființe expresive, iar Biblia ne spune că cuvintele noastre dețin puterea vieții și a morții (Proverbele 18:21). Încurajarea vine adesea prin intermediul cuvintelor rostite. La fel și descurajarea. "Cine vorbește în chip ușuratic rănește ca străpungerea unei săbii" (Proverbele 12:18), dar "ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită" (Proverbele 15:23). A aduce viață prin cuvinte înseamnă a fi o persoană care aduce încurajare, edificare și binecuvântare pentru alții prin ceea ce spui.
Proverbele 10:11 spune că "gura celui neprihănit este un izvor de viață". Cum putem noi, ca urmași ai lui Hristos, să învățăm să ne stăpânim cuvintele, astfel încât să transmitem viață celor pe care îi iubim și oamenilor pierduți și aflați pe moarte din această lume?
Proverbele 18:20-21 afirmă: "Din rodul gurii lui își satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură. Moartea și viața sunt în puterea limbii; oricine o iubește, îi va mânca roadele." Acest pasaj se referă figurativ la cuvinte ca fiind "rodul gurii", care în alte pasaje sunt "rodul buzelor" (Proverbele 12:14; 13:2). Roada cuvintelor noastre poate aduce fie beneficii de viață, fie prejudicii de distrugere și moarte. În versetul 21, "cei care o iubesc [limba]" se referă la oamenii care vorbesc excesiv. "Când sunt rostite o mulțime de cuvinte, fărădelegea nu lipsește" (Proverbele 10:19, NTR), iar acești oameni vor suferi consecințele a ceea ce spun.
Cei care își propun să aducă viață prin cuvinte înțeleg că vorbele pe care le spunem au consecințe. Atunci când un martor depune mărturie în instanță, cuvintele sale pot decide dacă un inculpat trăiește sau moare. Cuvintele noastre pot afecta sănătatea emoțională și spirituală a cuiva la care ținem. Ar trebui să ne gândim cu atenție înainte de a vorbi, deoarece cuvintele noastre ne pot distruge căsnicia, familia, prieteniile, bisericile și slujbele. Oare construim viața copiilor noștri, a soțului/soției și a altor persoane dragi cu cuvintele noastre sau o dărâmăm? Îi inspirăm pe oameni cu speranță sau le zdrobim duhul? Proverbele 15:4 spune: "Limba dulce este un pom de viață, dar limba stricată zdrobește sufletul."
Isus ne reamintește că cuvintele noastre își au originea în interiorul inimii noastre: "Căci din prisosul inimii vorbește gura. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Vă spun că, în ziua judecății, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, și din cuvintele tale vei fi osândit." (Matei 12:34-37) Cuvintele nepăsătoare sunt aruncate nepăsător, dar cerul le aude. Dacă nu vorbim serios, nu ar trebui să le spunem.
Cuvintele pe care le rostim sunt importante pentru că ele dezvăluie starea inimii noastre. Uneori, cuvintele noastre pot fi cel mai rău dușman al nostru. O inimă critică va spune cuvinte denigratoare; o inimă amară, cuvinte înțepătoare; o inimă îndreptățită, cuvinte de judecată; o inimă ingrată, cuvinte de plângere. Pe de altă parte, o inimă iubitoare va rosti cuvinte înălțătoare; o inimă mulțumită, cuvinte de credință; o inimă umilă, cuvinte de acceptare; o inimă plină de bucurie, cuvinte de recunoștință. Iubirea, mulțumirea, umilința și bucuria - aceste calități din noi înșine ne vor ajuta să aducem viață altora prin cuvinte.
Credincioșii sunt înțelepți să ia în considerare rezultatul costisitor al cuvintelor lor. Cuvintele dureroase de critică, înfrângere, ură, eșec, negativism și disperare vor produce în cele din urmă moartea. Apostolul Pavel ne avertizează să rostim doar cuvinte care îi vor avantaja pe alții: "Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud." (Efeseni 4:29)
A aduce viață prin cuvinte înseamnă a oferi cuvinte de speranță, încurajare, edificare, sprijin și dragoste. Atunci când "vorbirea [ta este] totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să [știi] cum trebuie să [răspunzi] fiecăruia" (Coloseni 4:6), aduci viață prin cuvinte. Dr. Greg Smalley oferă cinci moduri de a-i aduce cuiva viață prin cuvinte: spune cuvinte de laudă, cuvinte de recunoștință, cuvinte de validare, cuvinte de onoare și cuvinte de încurajare (citat de Abby Lewis, "5 Ways to Speak Life Into Someone", www.belovegivelove.com/5-ways-to-speak-life-into-someone, accesat la 15.04.20).
Când cineva spune, prin cuvinte sau acțiuni, "Mă simt lipsit de valoare", "Nu știu de ce m-a creat Dumnezeu", "Nimănui nu-i pasă" sau "Îmi urăsc viața", avem o ocazie perfectă de a-i aduce viață prin cuvinte acelei persoane. Putem urma exemplul Mântuitorului nostru și să proclamăm vești bune celor săraci, libertate celor captivi, vedere orbilor și libertate celor asupriți (Luca 4:18). Putem da viață și speranță acestei lumi.
English
Ce înseamnă să aduci viață prin cuvinte?