settings icon
share icon
Întrebare

Care au fost evenimentele-cheie în viața lui Isus Cristos (partea 1)?

Răspuns


În cele ce urmează iată evenimentele-cheie din viața lui Cristos și cărțile din Biblie în care e descris fiecare (Partea 1):

Nașterea: (Matei 1-2, Luca 2) – În cadrul acestor pasaje sunt toate elementele bine-cunoscutei istorii a Crăciunului, începutul vieții pământești a lui Cristos. Maria și Iosif, lipsa unui loc în casa de poposire, bebelușul din staul, păstorii cu turmele lor, o mulțime de îngeri care se bucură. Îi vedem și pe înțelepții din Răsărit care urmează steaua până la Betleem și Îi duc daruri Pruncului Isus, iar Iosif, Maria și Isus scapă în Egipt și mai târziu se întorc în Nazaret. Aceste pasaje includ și ducerea lui Isus la Templu la opt zile, iar la doisprezece ani rămâne în urmă la Templu ca să vorbească cu învățătorii de acolo. Istoria nașterii Salvatorului cu două mii de ani în urmă este uimitoare, plină de detalii remarcabile și pline de înțeles, prețuite de cei prezenți, cât și de credincioși la distanță de milenii. Însă istoria lui Dumnezeu care vine pe pământ ca om a început cu mii de ani înainte, odată cu profețiile despre venirea lui Mesia. Dumnezeu a vorbit despre un Salvator în Genesa 3.15. Secole mai târziu, Isaia a prorocit despre o fecioară care va rămâne însărcinată și va naște un fiu, căruia Îi va pune numele Emanuel, care înseamnă „Dumnezeu este cu noi” (Isaia 7.14). Primul eveniment-cheie din viața lui Cristos este începutul Său umil într-un staul, când Dumnezeu a venit să fie cu noi, S-a născut ca să-Și elibereze poporul și ca să ne salveze din păcatele noastre.

Botezul: (Matei 3.13-17, Marcu 1.9-11, Luca 3.21-23) – Botezarea lui Isus de către Ioan Botezătorul în râul Iordan este primul act din lucrarea Sa publică. Botezul lui Ioan era un botez al pocăinței, și deși Isus nu avea nevoie de un astfel de botez, a vrut să facă acest lucru pentru a Se identifica cu păcătoșii. Chiar când Ioan a refuzat să-L boteze pe Isus, spunând că el, Ioan, ar trebui să fie botezat de Isus, Isus a insistat. El a spus: „se cuvine să împlinim toată dreptatea”, astfel că Ioan a făcut ceea ce i s-a cerut (Matei 3.13-15, NTR). În botezul Său, Isus S-a identificat cu păcătoșii ale căror păcate le va purta în curând pe cruce, unde va da în schimb neprihănirea Lui pentru păcatele lor (2 Corinteni 5.21). Botezul lui Cristos a simbolizat moartea și învierea Lui, a prefigurat și a dat importanță botezului creștin și L-a identificat în mod public pe Cristos cu cei pentru care a murit. Pe lângă aceasta, identitatea Lui ca Mesia cel de mult așteptat a fost confirmată de Dumnezeu Însuși, care a vorbit din cer: „Acesta este Fiul Meu preaiubit, în care Îmi găsesc plăcerea.” (Matei 3.17) În cele din urmă, botezul lui Isus a fost scena în care Trinitatea S-a arătat pentru prima dată omului. Fiul a fost botezat, tatăl a vorbit și Duhul Sfânt a coborât ca un porumbel. Porunca Tatălui, ascultarea Fiului și puterea dată de Duhul Sfânt au prezentat o imagine minunată a lucrării și a vieții lui Cristos.

Prima minune: (Ioan 2.1-11) – Este potrivit că Evanghelia după Ioan este singura care consemnează prima minune a lui Isus. Relatarea lui Ioan despre viața lui Cristos are ca temă scopul de a revela dumnezeirea lui Cristos. Evenimentul acesta, în care Isus transformă apa în vin, arată puterea Lui divină asupra elementelor de pe pământ, aceeași putere care va fi arătată din nou în mult mai multe miracole de vindecare și de controlare a elementelor naturii, cum sunt vântul și marea. Ioan continuă și ne spune că această primă minune a avut două rezultate – gloria lui Cristos a fost manifestată și ucenicii au crezut în El (Ioan 2.11). Natura divină, glorificată a lui Cristos a fost ascunsă atunci când a luat forma umană, dar în evenimente precum miracolul acesta, adevărata Lui natură izbucnește și se arată tuturor celor care au ochi să o vadă (Matei 13.16). Ucenicii au crezut întotdeauna în Isus, dar minunile i-au ajutat să-și întărească credința și i-au pregătit pentru vremurile dificile care le stăteau în față.

Predica de pe munte: (Matei 5.1-7.29) – Probabil că cea mai celebră predică din toate timpurile a fost predicată de Isus înaintea ucenicilor Lui la începutul lucrării Lui publice. Multe expresii memorabile pe care le cunoaștem astăzi vin din această predică, inclusiv „ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul”, „sarea pământului”, „ochi pentru ochi”, „crinii de pe câmp”, „cereți, și vi se va da” și „lupi în haine de oi”, cât și conceptele de a merge o milă în plus, de a întoarce și celălalt obraz și de a nu ști stânga ce face dreapta. În predică e inclusă și Rugăciunea Domnească. Totuși, cel mai important este că Predica de pe munte le-a dat o lovitură devastatoare fariseilor și religiei lor care se baza pe fapte pentru obținerea neprihănirii. Prezentând spiritul Legii, nu numai litera ei, Isus a lăsat foarte clar că legalismul nu e de niciun folos pentru mântuire și că, în realitate, cererile Legii sunt omenește imposibil de îndeplinit. El încheie predica cu o chemare la credința adevărată pentru mântuire și cu avertizarea că drumul spre acea mântuire este îngust și puțini îl găsesc. Isus îi compară pe cei care Îi aud cuvintele și le pun în practică cu niște constructori înțelepți care își zidesc casa pe o temelie solidă; când vin furtunile, casa lor stă.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care au fost evenimentele-cheie în viața lui Isus Cristos (partea 1)?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries