settings icon
share icon
Întrebare

Există viață după moarte?

Răspuns


Cartea Iov pune o întrebare despre viața de după moarte într-un mod foarte simplu: „Dacă un om moare, va trăi el din nou? ” (Iov 14.14, NTLR) Să pui întrebarea e ușor; mai dificil e să găsești pe cineva să răspundă la întrebare cu autoritate și experiență.

Isus Cristos este Persoana care poate vorbi cu reală autoritate (și experiență) privitor la viața de după moarte. Ceea ce-I dă autoritate unică să vorbească despre cer este faptul că a venit de acolo: „Nimeni nu s-a suit în cer, afară de Cel ce S-a coborât din cer, adică Fiul omului, care este în cer.” (Ioan 3.13) Domnul Isus, cu experiența Lui de primă mână din cer, ne prezintă trei adevăruri de bază privitoare la subiectul vieții de după moarte:

1. Există viață după moarte.
2. Când un om moare, sunt două destinații posibile în care poate merge.
3. Există o singură cale prin care să fie asigurată o experiență pozitivă după moarte.

În primul rând, Cristos afirmă de câteva ori că există viață după moarte. De exemplu, într-o întâlnire cu saducheii, care negau doctrina învierii, Isus a spus: „În ceea ce privește învierea morților, oare n-ați citit în cartea lui Moise, în locul unde se vorbește despre Rug, ce i-a spus Dumnezeu când a zis: «Eu sunt Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov»? Dumnezeu nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii. Tare vă mai rătăciți!” (Marcu 12.26-27) Potrivit celor spuse de Isus, cei care au murit cu secole înainte erau în mod clar vii împreună cu Dumnezeu în acel moment.

Într-un alt pasaj, Isus îi liniștește pe ucenici (și pe noi) vorbindu-le despre viața de după moarte. Ei puteau aștepta momentul în care să fie cu El în cer: „Să nu vi se tulbure inima. Aveți credință în Dumnezeu și aveți credință în Mine. În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Și după ce Mă voi duce și vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce și vă voi lua cu Mine, ca, acolo unde sunt Eu, să fiți și voi.” (Ioan 14.1-3)

Isus vorbește, de asemenea, cu autoritate despre două destine diferite care ne așteaptă în viața de după moarte. În relatarea despre omul bogat și Lazăr, Isus a spus: „Cu vremea, săracul a murit și a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și l-au îngropat. Pe când era el în Locuința morților, în chinuri, și-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui.” (Luca 16.22-23) Observă că nu există stare intermediară pentru cei care mor; ei merg direct în destinul lor etern. Isus ne-a învățat mai multe despre destinele diferite pe care le au cel neprihănit și cel rău în Matei 25.46 și în Ioan 5.25-29.

Isus a subliniat și faptul că ceea ce determină destinul final al unui om este dacă acesta are sau nu credință în singurul Fiu al lui Dumnezeu. Nevoia de credință este clară: „... pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică. Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. Oricine crede în El nu este judecat, dar cine nu crede a și fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.” (Ioan 3.15-18)

În cazul celor care se pocăiesc de păcatul lor și-L primesc pe Isus Cristos ca Mântuitor al lor, viața de după moarte va însemna o veșnicie pe care o vor petrece bucurându-se de Dumnezeu. Însă în cazul celor care Îl resping pe Cristos, viața de după moarte va fi foarte diferită. Isus a descris cum va fi destinul lor prin „întunericul de afară, unde vor fi plânsul și scrâșnirea dinților” (Matei 8.12). Ca autoritate trimisă din cer în privința vieții de după moarte, Isus ne avertizează să alegem înțelept: „Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare și mulți sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt cei ce o află.” (Matei 7.13-14)

Vorbind despre viața de după moarte, G.B. Hardy, un om de știință canadian, a spus odată: „Am numai două întrebări de pus. Una, a învins cineva vreodată moartea? A doua, a deschis o cale ca și eu să fac la fel?” Răspunsul la ambele întrebări ale lui Hardy este „da”. O Persoană a învins moartea și a deschis o cale pentru toți cei care își pun încrederea în El, ca să o învingă și ei. Nimeni care se încrede în Isus Cristos nu trebuie să se teamă de moarte, și ne putem bucura de mântuirea Domnului: „Când trupul acesta supus putrezirii se va îmbrăca în neputrezire și trupul acesta muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci se va împlini cuvântul care este scris: «Moartea a fost înghițită de biruință. Unde îți este biruința, moarte? Unde îți este boldul, moarte?»” (1 Corinteni 15.54-55)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Există viață după moarte?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries