settings icon
share icon
Întrebare

Care era semnificația veșmintelor preoțești?

Răspuns


Exodul 28 conține o descriere detaliată a veșmintelor despre care Dumnezeu a poruncit să fie confecționate și purtate de preoți. Acestea erau "veșminte sfinte", pentru a le conferi lui Aaron și fiilor săi "demnitate și onoare" (versetul 2).

Dumnezeu a vrut ca Aaron să poarte "pieptarul judecății" pentru a simboliza faptul că marele preot reprezenta poporul în fața lui Dumnezeu: "Când va intra Aaron în Sfântul Locaş, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, săpate pe pieptarul judecăţii, ca să păstreze totdeauna aducerea-aminte de ei înaintea Domnului." (Exodul 28:29) A fost numit "pieptarul judecății" deoarece Urim și Tumim, care erau asociate cu pieptarul, erau folosite pentru a determina voia lui Dumnezeu în diferite chestiuni.

Unele părți ale veșmintelor preoțești erau purtate pentru siguranță. Marelui preot i se cerea să aibă clopoței de aur atașați la tivul veșmintelor sale, astfel încât "când va intra în Locaşul Sfânt înaintea Domnului, şi când va ieşi din el, se va auzi sunetul clopoţeilor, aşa că el nu va muri" (Exodul 28:35).

Mitra era albă și simplă, cu o placă de aur plasată pe frunte. Pe placă erau inscripționate cuvintele "Sfânt Domnului". Această plăcuță de aur "va fi necurmat pe fruntea lui înaintea Domnului, pentru ca ei (copiii Domnului) să fie plăcuţi înaintea Lui" (Exodul 28:38). Acest memento al consacrării, așezat atât de vizibil pe ținută, simboliza importanța apropierii de Domnul Dumnezeu în sfințenie.

Toate veșmintele purtate de preoții din Vechiul Testament simbolizau faptul că erau puse deoparte pentru lucrarea lui Dumnezeu de ispășire a păcatului. Era necesară respectarea "codului vestimentar". Acest lucru este remarcat în versetul 43: "Aaron şi fiii lui le vor purta când vor intra în cortul întâlnirii sau când se vor apropia de altar, ca să facă slujba în Locaşul Sfânt; astfel ei nu se vor face vinovaţi şi nu vor muri."

În timp ce astfel de haine elaborate pot părea ciudate astăzi, Dumnezeu a folosit aceste veșminte distinctive pentru a-i deosebi pe conducătorii Săi spirituali de ceilalți israeliți. Fiecare piesă a veșmintelor preoțești avea o semnificație legată de lucrarea pe care o îndeplineau preoții. Israeliții trăiau cu amintirea continuă a importanței lucrării preoțești. Ei erau, de asemenea, o prefigurare a lui Isus, "Marele preot însemnat" (Evrei 4:14), care va duce la îndeplinire planul de ispășire al lui Dumnezeu în adevărata sfințenie și perfecțiune.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care era semnificația veșmintelor preoțești?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries