settings icon
share icon
Întrebare

Ce era un văzător în Biblie?

Răspuns


Un văzător este o persoană care "vede". În Biblie, un văzător este un alt nume pentru un profet (vezi 1 Samuel 9:9). Dar, mai precis, un văzător era un profet care avea vedenii - imagini sau scene văzute cu ochii minții, în vis sau chiar cu ochiul liber. Dumnezeu i-a vorbit poporului Său prin profeți în diferite moduri, iar unul dintre acestea a fost prin vedenii. Însoțind abilitatea de a avea vedenii, un văzător primea prin aceste vedenii o înțelegere a ceea ce spunea Dumnezeu.

Există câteva cuvinte ebraice diferite traduse prin "văzător". Roeh (1 Samuel 9:11) și chozeh (2 Samuel 24:11) sunt cele două cele mai comune. În 2 Cronici 9:29 s-ar putea face o diferență între profet și văzător: "Celelalte fapte ale lui Solomon, cele dintâi şi cele de pe urmă, nu sunt scrise oare în cartea prorocului Natan, în prorocia lui Ahia din Silo şi în descoperirile prorocului Ieedo despre Ieroboam, fiul lui Nebat?" Distincția constă probabil din faptul că Natan era purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu în lume (indiferent dacă avea sau nu vedenii), în timp ce Iddo era asociat în mod specific cu "vedeniile". Un alt profet, Ieremia, a funcționat, de asemenea, ca un văzător (vezi Ieremia 1:11-13). Observați că Dumnezeu nu îl întreabă pe Ieremia ce "simte" sau "gândește", ci mai degrabă ce "vede". După ce Ieremia are vedenia, Dumnezeu îi dă o perspectivă asupra a ceea ce a însemnat aceasta (Ieremia 1:14-18).

Termenul de văzător nu este folosit în Noul Testament, dar existau încă profeți care aveau vedenii. Pavel a avut o vedenie a cerului (2 Corinteni 12:2), la fel ca Ștefan (Fapte 7:55-56) și Ioan (Apocalipsa 1:12-16).

Văzătorii din Biblie aveau un dar unic, Dumnezeu comunicând în mod viu cu ei și prin ei. Credincioșia lor în a scrie ceea ce vedeau a ajutat la finalizarea Cuvântului lui Dumnezeu așa cum îl avem astăzi.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce era un văzător în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries