settings icon
share icon
Întrebare

Care este vârsta universului?

Răspuns


În Genesa 1.1, ni se spune că „la început Dumnezeu a creat cerurile și pământul”. Biblia nu datează creația; singura indicație este că s-a întâmplat „la început”. În limba ebraică, cuvântul pentru „început” este bereshith, însemnând literalmente „cap”.

Toți creștinii sunt de acord că Dumnezeu a creat universul. Locul unde apar diferențele de opinii este în cazul interpretării cuvântului zi (în evreiește yom), din Genesa capitolul 1. Cei care susțin o „zi” literală, de douăzeci și patru de ore, cred într-un Pământ relativ tânăr; cei care susțin o „zi” nonliterală, poetică, cred într-un Pământ mai bătrân.

Mulți erudiți și oameni de știință creștini cred că cuvântul zi din Genesa se referă la o zi reală, de douăzeci și patru de ore. Acest lucru ar explica repetarea pe tot parcursul capitolului 1 din Genesa a afirmației „astfel, a fost o seară și apoi a fost o dimineață”. O seară și o dimineață fac o zi (în socoteala evreilor, o nouă zi începe la apusul soarelui). Alții indică alte locuri din Scriptură pentru folosirea nonliterală a cuvântului zi, de exemplu „ziua Domnului”, și argumentează că de seara până dimineața nu este o zi, ci trebuie înțeles ca făcând referire în mod figurat la începuturi și sfârșituri pentru perioade de timp.

Dacă genealogiile din Genesa capitolele 5 și 11 și restul istoriei vechi-testamentare sunt interpretate strict literal, crearea lui Adam poate fi datată aproximativ în anul 4000 î.Cr. Însă acest lucru ar data crearea lui Adam, nu neapărat crearea Pământului, darămite a universului. Există, de asemenea, posibilitatea „golurilor” de timp în relatarea din Genesa 1.

Acestea fiind spuse, Biblia nu ne dă în mod explicit vârsta universului. Got Questions Ministries adoptă poziția unui Pământ tânăr și crede că cea mai bună interpretare e că zilele din Genesa 1 sunt zile reale, de douăzeci și patru de ore. În același timp, nu avem dezacorduri serioase cu ideea că Pământul și universul pot fi semnificativ mai vechi de 6.000 de ani. Fie că diferențele se explică prin goluri sau prin crearea universului de către Dumnezeu cu o „vârstă aparentă” sau prin alți factori – un univers mai vechi de 6.000 de ani nu cauzează probleme serioase din punct de vedere biblic sau teologic.

Totuși, la urma urmei, vârsta universului nu poate fi dovedită din Scriptură sau din știință. Fie că Cosmosul este de 6.000 de ani sau de miliarde de ani vechime, ambele puncte de vedere (și orice variantă de mijloc) se bazează pe credință sau presupuneri. Întotdeauna este înțelept să cercetăm motivele celor care argumentează că Pământul trebuie să fie vechi de miliarde de ani, mai ales fiindcă Biblia nu pare să susțină o astfel de presupunere.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este vârsta universului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries