settings icon
share icon
Întrebare

Care ese vârsta corectă a Pământului? Cât de vechi este Pământul?

Răspuns


Având în vedere faptul că, în conformitate cu Biblia, Adam a fost creat în cea de-a şasea zi de existenţă a planetei noastre, suntem în măsură să determinăm din punct de vedere biblic, vârsta aproximativă a planetei privind la detaliile cronologice furnizate în Biblie de-a lungul timpului. Acest lucru pleacă de la presupunerea că Geneza este corectă până la detalii, astfel că acele 6 zile ale creaţiei descrise în Geneză au reprezentat perioade de câte 24 de ore şi că aşadar nu există lipsuri cronologice ambigui.

Genealogiile enumerate în capitolele 5 şi 11 ale cărţii Genezei arată care este vârsta la care Adam şi urmaşii lui au condus la următoarea linie genealogică către Avraam. Prin determinarea momentului cronologic când Avraam a trăit şi prin adăugarea vârstelor indicate în capitolele 5 şi 11 din Geneza, devine clar faptul că Biblia învaţă că pământul este vechi de aproximativ 6000 de ani, plus sau minus câteva sute de ani.

Cum rămâne atunci cu cei 4.6 miliarde de ani despre care ne vorbesc astăzi cei mai mulţi oameni de ştiinţă în majoritatea covârşitoare a instituţiilor academice? Această vârstă derivă în principal din datarea utilizând două tehnici: radiometria şi scara geologică. Oamenii de ştiinţă care totuşi sunt de părere că pământul are aproximativ 6000 de ani spun că procedeul de stabilire a vârstei utilizând radiometria se bazează pe o serie de ipoteze false, iar datarea cu ajutorul scării geologice este bazată pe un raţionament circular. Mai mult, ei arată că ideea de pământ vechi de miliarde de oameni este un mit, care are la bază concepţia populară greşită că au fost necesare perioade lungi de timp pentru desfăşurarea proceselor de stratificare, fosilizare, formare a diamantelor, cărbunelui, petrolului, stalactitelor, stalagmitelor şi aşa mai departe. În final, susţinătorii ideii de pământ tânăr prezintă o serie de dovezi clare în acest sens. Aceşti oameni de ştiinţă sunt convinşi că ei reprezintă o minoritate în lumea ştiinţifică de astăzi, însă la fel de adevărat este şi faptul că tot mai mulţi oameni de ştiinţă care susţin ideea pământului “bătrân” încep să îşi revizuiască atitudinea şi să accepte că ideea lor iniţială nu s-a bazat pe dovezi concrete şi pe presupuneri.

În ultimul rând, trebuie spus că vârsta pământului nu poate fi dovedită la modul absolut. După cum am văzut, fie că este vorba despre 6000 de ani sau despre 4.6 miliarde de ani, ambele puncte de vedere (şi toate cele dintre ele) se bazează pe credinţă şi presupuneri. Aceia care susţin ideea cu 4.6 miliarde de ani cred că acele metode precum cele radiometrice sunt demne de crezare şi că nimic nu s-a întâmplat în decursul istoriei care să fi putut produce înjumătăţirea normală a radio-izotopilor. Aceia care spun că pământul are 6000 de ani cred că Biblia este adevărată şi că alţi factori explică vârsta “aparentă” a pământului, precum potopul lui Noe sau că Dumnezeu a creat universul într-o stare care “pare” să aibă o vârstă îndelungată. Ca un exemplu, Dumnezeu a creat pe Adam şi Eva ca fiinţe umane adulte. Dacă un doctor ar fi examinat pe Adam şi Eva în ziua în care au fost creaţi, probabil că ar fi spus că ei erau în vârstă de 20 de ani (ori o altă vârstă pe care ei păreau să o aibă), în timp ce, de fapt, Adam şi Eva nu erau mai bătrâni de o singură zi. Indiferent care este situaţia, întotdeauna avem un bun motiv să ne încredem în Cuvântul lui Dumnezeu în loc să ascultăm de ce spun oamenii de ştiinţă atei cu teoria lor evoluţionistă.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Care ese vârsta corectă a Pământului? Cât de vechi este Pământul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries