settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre valoarea de sine?

Răspuns


Biblia conține într-adevăr multe pasaje care ne spun părerea lui Dumnezeu valoarea noastră și despre valoarea noastră în ochii Lui. Genesa 1.26-27 spune că suntem făcuți după chipul Său, chiar chipul lui Dumnezeu. Psalmul 139.13-16 spune că suntem o făptură minunată și că toate zilele vieții noastre au fost scrise în cartea lui Dumnezeu dinainte să ne naștem, confirmând cunoașterea mai dinainte a lui Dumnezeu și planul Lui pentru viața noastră. Efeseni 1.4 spune că Dumnezeu i-a ales pe copiii Lui înainte să fie puse temeliile pământului, și în Efeseni 1.13-14 ni se spune că suntem posesiunea lui Dumnezeu, aleși pentru lauda slavei Sale, și că avem o moștenire în cer împreună cu El, ca copii ai Lui.

Dar observă formularea din fiecare dintre sintagmele de mai sus: „suntem făcuți”, „suntem o făptură minunată”, „au fost scrise”, „Dumnezeu i-a ales pe copiii Lui”, „suntem posesiunea lui Dumnezeu” și „avem o moștenire”. Aceste sintagme au toate un lucru în comun: sunt lucruri făcute nouă sau pentru noi de către Dumnezeu. Nu sunt lucruri pe care le-am făcut pentru noi înșine, nici nu le-am dobândit sau meritat. De fapt, suntem simpli primitori ai „tot felul de binecuvântări duhovnicești, în locurile cerești, în Cristos” (Efeseni 1.3). Prin urmare, putem concluziona că valoarea noastră nu este în niciun caz a „sinelui”, ci este valoarea pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Pentru El avem o valoare inestimabilă datorită prețului pe care l-a plătit ca să ne facă vrednici – moartea Fiului Său pe cruce.

Biblia ne spune că „pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi” (Romani 5.8). De fapt, „eram morți în greșelile și păcatele noastre” (Efeseni 2.1). Ce valoare au lucrurile moarte? Niciuna. Dumnezeu ne-a atribuit neprihănirea Lui (2 Corinteni 5.21) nu pentru că eram vrednici de ea, ci pentru că eram nevrednici, de neiubit și incapabili să ne facem vrednici pe noi înșine în niciun fel. Dar – și aici e miracolul – El practic ne-a iubit în ciuda condiției noastre (Ioan 3.16), și pentru că a făcut acest lucru, acum avem o valoare infinită.

Ioan 1.12 ne spune că celor care L-au primit pe Cristos și au crezut în Numele Lui, Dumnezeu le-a dat dreptul să devină copiii Lui. 1 Ioan 1.9 ne spune că dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios să ni le ierte și să ne curățească de toată nelegiuirea noastră. Dacă ne concentrăm atenția pe cât de mult ne iubește Dumnezeu și pe prețul pe care l-a plătit ca să ne răscumpere, vom ajunge să ne vedem așa cum ne vede Dumnezeu, și aceasta ne va ajuta să înțelegem cât de mare valoare avem în realitate ca copii ai Dumnezeului Preaînalt.

Valoarea noastră de sine se bazează de cele mai multe ori pe ceea ce ne spun alți oameni despre noi înșine. Singura autoritate adevărată în legătură cu valoarea noastră de sine este Isus Cristos, și pentru că El Și-a dat viața pentru noi murind pe cruce, lucrul acesta trebuie să ne spună cât de valoroși suntem cu adevărat.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre valoarea de sine?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries