settings icon
share icon
Întrebare

Ce este utilitarismul?

Răspuns


Esența utilitarismului este conceptul propriu de plăcere și durere. Filosofia utilitaristă consideră „bun" orice lucru care sporește plăcerea și reduce durerea. Este o filosofie a rezultatelor. Dacă rezultatul unei acțiuni servește la sporirea plăcerii și reducerea durerii, atunci acțiunea e considerată bună. În miezul lui, utilitarismul e o filosofie hedonistă. Firul istoric al utilitarismului poate fi urmărit în trecut până la Epicur, filosoful Greciei antice, însă ca școală de gândire, utilitarismul îi este atribuit adesea filosofului britanic Jeremy Bentham.

Care sunt câteva dintre problemele utilitarismului? Mai întâi de toate este concentrarea asupra rezultatelor. În realitate, o acțiune nu e bună numai pentru că rezultatul este bun. Biblia spune că „omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul Se uită la inimă" (1 Samuel 16.7). Dumnezeu nu e atât de preocupat de rezultate, cât e preocupat de intențiile inimii noastre. Faptele bune făcute cu intenții rele nu-L mulțumesc pe Dumnezeu. Evident că nu putem vedea intențiile celorlalți. Nu suntem capabili nici măcar să discernem propriile noastre intenții. Însă aceasta nu este o scuză; cu toții trebuie să ne înfățișăm în fața lui Dumnezeu și să dăm socoteală de faptele noastre.

O a doua problemă a utilitarismului este concentrarea asupra plăcerii, în opoziție cu ceea ce este într-adevăr bine. Plăcerea este o definiție omenească a binelui și, prin urmare, poate fi foarte subiectivă. Ceea ce e plăcut pentru cineva poate să nu fie plăcut pentru altcineva. Potrivit Bibliei, Dumnezeu este definiția pentru bine (Psalmul 86.5, 119.68) și devreme ce Dumnezeu nu Se schimbă (Iacov 1.17), nici definiția binelui nu se schimbă; e obiectivă, nu subiectivă. Bunătatea nu fluctuează în funcție de tendințele dorințelor omenești sau de trecerea timpului. Mai mult, echivalând binele cu plăcerea, riscăm să definim binele ca fiind nimic mai mult decât satisfacerea dorințelor noastre de bază, trupești. Așa cu e dovedit de oamenii care cedează unui stil de viață hedonist, cu cât te dedai mai mult la o plăcere, cu atât acea plăcere scade în intensitate și cu atât mai mult e necesar să te dedai suplimentar, ca să obții același grad de stimulare. Este legea descreșterii utilității marginale, aplicată plăcerii. Un exemplu pentru acest fel de ciclu sunt persoanele dependente de droguri, care experimentează droguri din ce în ce mai puternice, ca să obțină aceeași senzație.

O a treia problemă a utilitarismului este evitarea durerii. Nu orice durere este rea. Nu e vorba că durerea ar fi ceva bun în sine, însă poate duce la ceva bun. Istoria omenirii e plină de învățături dobândite din greșeli. Cum spun unii, eșecul e cel mai bun învățător. Nimeni nu susține că ar trebui să căutăm durerea în mod activ. Însă a spune că toată durerea este rea și trebuie evitată e un lucru naiv. Dumnezeu e mai interesat de sfințenia noastră decât de fericirea noastră. Îndemnul Său pentru poporul Său e să fie sfinți, așa cum El e sfânt (Leviticul 11.44, 1 Petru 1.15-16). Biblia spune, de asemenea, că trebuie să socotim ca o bucurie când trecem prin felurite încercări (Iacov 1.2-4), nu pentru că încercările sunt un lucru îmbucurător, ci pentru că ele duc la o mai mare perseverare și credincioșie.

În ansamblu, filosofia utilitarismului se concentrează pe a face această viață cât mai lipsită de dureri posibil pentru cât de mulți oameni posibil. La suprafață, pare un scop admirabil. Cine nu ar vrea să ușureze suferința oamenilor din întreaga lume? Totuși, Biblia ne spune că existența noastră înseamnă mai mult decât viața pe pământ. Dacă trăim numai pentru a ne spori la maximum plăcerea în această viață, vom pierde perspectiva de ansamblu. Isus a spus că cine trăiește pentru această viață va fi teribil de dezamăgit (Matei 6.19). Apostolul Pavel a spus că necazurile din această viață nu pot fi comparate cu gloria pe care o vom primi în veșnicie (2 Corinteni 4.17). Lucrurile din această lume sunt efemere și temporare (v. 18). Ținta noastră trebuie să fie maximizarea gloriei din cer, nu viața noastră de pe pământ.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce este utilitarismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries