Întrebare
Ce este uscăciunea spirituală și cum o pot depăși?
Răspuns
Când oamenii spun că sunt "uscați din punct de vedere spiritual", înseamnă de obicei că se simt departe de Dumnezeu sau că se luptă să crească spiritual. Ei nu Îl văd pe Dumnezeu acționând, greutățile vieții îi apasă și încep să se simtă descurajați. Ei Îl caută pe Dumnezeu "într-un pământ sec, uscat și fără apă" (Psalmul 63:1) - este o perioadă de uscăciune spirituală. Pot exista mai multe motive pentru uscăciunea spirituală.
Uneori, uscăciunea spirituală se datorează păcatului personal. Păcatul ne poate face să ne simțim departe de Dumnezeu, deoarece încercăm să trăim pentru noi înșine, în loc să trăim pentru Dumnezeu. Păcatul nemărturisit ne poate face să ne pierdem bucuria asociată cu mântuirea noastră (vezi Psalmul 51:12). Putem remedia perioada de uscăciune prin mărturisirea păcatului nostru lui Dumnezeu (a se vedea 1 Ioan 1:9 și Psalmul 32). Și trebuie să Îl luăm pe Dumnezeu pe cuvânt: "Apropiați-vă de Dumnezeu, și El Se va apropia de voi. Curățați-vă mâinile, păcătoșilor; curățați-vă inima, oameni cu inima împărțită!" (Iacov 4:8) A fi "cu inima împărțită" înseamnă a menține o dublă loialitate, cum ar fi încercarea de a-L sluji atât pe Dumnezeu, cât și pe Mamona (Matei 6:24). Încercările de a face acest lucru ne vor usca spiritual.
Unii oameni se simt lipsiți de spiritualitate din cauza durerii fizice, mentale sau emoționale. Atunci când suntem bolnavi, este adesea mai dificil să ne concentrăm asupra lui Dumnezeu sau asupra lucrurilor spirituale. După ce Ilie i-a învins pe profeții lui Baal, el a alergat o distanță mare pentru că se temea că regina Izabela îl va omorî (1 Regi 19:1-5). Era epuizat fizic, mental și emoțional și dorea să moară. Dumnezeu i-a dat lui Ilie hrană și odihnă (versetele 5-8) și apoi a folosit acea perioadă de slăbiciune pentru a lucra în viața lui Ilie într-un mod nou.
Dumnezeu îi permite uneori unei persoane să ajungă la un punct de jos înainte de a interveni într-un mod puternic. Timpul dinaintea acelei intervenții poate părea arid din punct de vedere spiritual. Israeliții prinși în fața Mării Roșii sunt un exemplu (Exodul 14). Poporul era prins între armata lui Faraon și mare. Părea să nu existe nicio scăpare. Dumnezeu părea să îi fi condus într-o capcană mortală. Totuși, în acest timp, Dumnezeu a ales să intervină printr-un miracol despre care încă se vorbește mii de ani mai târziu: El a despărțit marea, pentru a le permite israeliților să scape mergând pe uscat!
Dumnezeu oferă câteva soluții la uscăciunea noastră spirituală. Am remarcat deja porunca lui Dumnezeu de a ne apropia de El, cu promisiunea că El Se va apropia de noi. În plus, suntem chemați să-L căutăm pe Dumnezeu prin Cuvântul Său: "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună." (2 Timotei 3:16-17) În Cuvântul lui Dumnezeu vedem credincioșia, îndurarea și dragostea lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu este cel care ne sfințește (Ioan 17:17).
O a doua modalitate de a depăși uscăciunea spirituală este prin rugăciune. Ieremia 29:13 spune: "Mă veți căuta, și Mă veți găsi, dacă Mă veți căuta cu toată inima." Isus ne-a învățat în Matei 7:7: "Cereți, și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide." Persistența în rugăciune este o virtute (Luca 18:1).
O a treia modalitate de a depăși uscăciunea spirituală este părtășia cu alți credincioși. Unul dintre punctele forte ale Bisericii Primare a fost faptul că petreceau timp unii cu alții. Fapte 2:46-47 notează: "Toți împreună erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă și luau hrana cu bucurie și curăție de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu și erau plăcuți înaintea întregului norod. Și Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiți." Scopul lui Dumnezeu pentru poporul Său este koinonia, care implică părtășie, încurajare și relații adevărate.
David a trecut probabil printr-o perioadă de uscăciune spirituală când a scris acest psalm:
"Până când, Doamne, mă vei uita neîncetat? Până când Îți vei ascunde fața de mine? Până când voi avea sufletul plin de griji și inima plină de necazuri în fiecare zi? Până când se va ridica vrăjmașul meu împotriva mea?" (Psalmul 13:1-2)
La sfârșitul aceluiași psalm scurt, avem o schimbare de atitudine:
"Eu am încredere în bunătatea Ta, sunt cu inima veselă, din pricina mântuirii Tale: cânt Domnului, căci mi-a făcut bine!" (Psalmul 13:5-6)
Cum a reușit David să iasă din uscăciunea sa spirituală? A avut încredere în dragostea lui Dumnezeu; a ales să se bucure și să cânte, bazându-se pe adevărul spiritual neschimbător; și și-a amintit de bunătatea lui Dumnezeu din trecut.
Isus a promis: "Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va țâșni în viața veșnică." (Ioan 4:14) Apa vie de la Domnul nostru este un leac sigur pentru uscăciunea spirituală.
English
Ce este uscăciunea spirituală și cum o pot depăși?