settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să urmărești neprihănirea?

Răspuns


Proverbele 15:9 spune: "Calea celui rău este urâtă Domnului, dar El iubește pe cel ce umblă după neprihănire." Dacă Dumnezeu dorește ca noi să urmărim neprihănirea, atunci cum rămâne cu versete precum Romani 3:10 care spun: "Nu este niciun om neprihănit, niciunul măcar"? Dacă nimeni nu este neprihănit, atunci cine o poate urmări cu adevărat? Sunt aceste versete contradictorii?

Înainte de a urmări neprihănirea, trebuie să o definim. Cuvântul tradus cel mai adesea prin "neprihănire" poate însemna și "dreptate, echitate sau sfințenie divină". În sensul cel mai larg, neprihănirea poate fi definită ca fiind "condiția de a fi acceptabil pentru Dumnezeu, așa cum este posibil datorită lui Dumnezeu". Standardul lui Dumnezeu este ceea ce definește adevărata neprihănire; puterea Sa este ceea ce o face posibilă. Dacă Dumnezeu nu este autorul ei, nu vom avea niciodată neprihănirea. Niciun efort făcut de om nu va duce la neprihănire. A fi neprihănit înseamnă a fi drept cu Dumnezeu. O inimă care este corectă cu Dumnezeu are ca rezultat o viață care aduce "roade" (Ioan 15:1-2; Marcu 4:20). Galateni 5:22-23 enumeră câteva dintre aceste roade.

Un substitut obișnuit pentru adevărata neprihănire este îndreptățirea de sine. Dreptatea de sine este opusul a ceea ce dorește Dumnezeu. Îndreptățirea de sine face o listă de reguli și le bifează, felicitându-se pe sine pentru cât de bine se descurcă în comparație cu ceilalți. Fariseii din vremea lui Isus erau maeștri ai îndreptățirii de sine, dar Isus a avut cuvinte dure pentru ei: "Vai de voi, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi sunteți ca mormintele văruite, care pe din afară se arată frumoase, iar pe dinăuntru sunt pline de oasele morților și de orice fel de necurățenie. Tot așa și voi, pe din afară vă arătați neprihăniți oamenilor, dar pe dinăuntru sunteți plini de fățărnicie și de fărădelege." (Matei 23:27-28)

A urmări neprihănirea înseamnă că trebuie să recunoaștem că nu Îl putem mulțumi pe Dumnezeu în starea noastră păcătoasă (Romani 8:8). Ne întoarcem de la încercarea de a ne justifica prin faptele noastre bune și căutăm în schimb mila lui Dumnezeu. Dorim ca El să ne transforme mintea (Romani 12:2) și să ne conformeze "chipului Fiului Său" (Romani 8:29). În Vechiul Testament, oamenii erau declarați neprihăniți atunci când credeau în Dumnezeu și acționau în consecință (Geneza 15:6; Galateni 3:6; Iacov 2:23). Înainte de Cincizecime (Fapte 2:1-4), oamenii urmăreau neprihănirea prin respectarea Legii lui Dumnezeu, căutarea sfințeniei și "umblarea smerită cu Dumnezeu" (Mica 6:8). Nimeni nu a fost justificat prin respectarea regulilor, ci prin credința care i-a permis să asculte de Dumnezeu (Romani 3:20; Galateni 2:16).

La fel, astăzi suntem justificați prin credința care ne conduce la Isus (Romani 3:28; 5:1; 10:10). Cei care sunt în Hristos continuă să-L caute pe Dumnezeu pentru a-I fi plăcuți (Coloseni 3:1). Când venim la credința în Hristos, El ne dă Duhul Sfânt care ne dă putere să căutăm neprihănirea de dragul ei (Fapte 2:38). El ne poruncește să "umblăm în Duhul" (Galateni 5:16, 25). Umblarea în Duhul înseamnă că trăim un stil de viață de predare totală față de Stăpânirea lui Isus Hristos. Cultivăm capacitatea de a-L auzi pe Dumnezeu și obiceiul de a asculta de vocea Sa în orice lucru.

Urmărim neprihănirea atunci când urmărim caracterul lui Hristos și dorim sfințenia mai mult decât îngăduința trupească. Evităm tentația de a deveni îndreptățiți când înțelegem că adevărata neprihănire începe cu umilința dumnezeiască (Psalmul 25:9). Ne amintim că Isus a spus: "Despărțiți de Mine nu puteți face nimic." (Ioan 15:5) Atunci când petrecem timp în prezența lui Dumnezeu, devenim mai conștienți de propriile noastre păcate și neajunsuri. O cămașă murdară pare albă lângă un perete întunecat. Dar, atunci când este comparată cu zăpada, aceeași cămașă pare murdară. Mândria și îndreptățirea de sine nu pot rămâne în prezența unui Dumnezeu sfânt. Urmărirea neprihănirii începe atunci când o inimă umilă caută prezența continuă a lui Dumnezeu (Iacov 4:10; 1 Petru 5:6). Inima umilă și credincioasă conduce la un stil de viață de acțiune neprihănită acceptabilă în ochii lui Dumnezeu (Psalmul 51:10).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să urmărești neprihănirea?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries