settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot ști dacă sunt unul dintre cei aleși?

Răspuns


Cu toate că sunt multe idei cu privire la ce anume înseamnă alegerea vizavi de mântuire, faptul că credincioșii sunt aleși e de necontestat (Romani 8.29-39, Efeseni 1.4-5, 11, 1 Tesaloniceni 1.4). Pe scurt, doctrina alegerii supune că Dumnezeu alege/hotărăște/stabilește/predestinează cine va fi mântuit. Nu e scopul acestui articol să stabilim cum funcționează alegerea. În schimb, întrebarea este „Cum pot ști dacă sunt unul dintre cei aleși?" Răspunsul e extrem de simplu: crede!

Biblia nu ne învață niciunde să fim preocupați de statutul nostru de aleși sau nealeși. În schimb, Dumnezeu ne cheamă să credem, să-L primim pe Isus Cristos ca Salvator, prin har, prin credință (Ioan 3.16, Efeseni 2.8-9). Dacă un om se încrede cu adevărat în Cristos pentru mântuire, acea persoană face parte dintre cei aleși. Dacă credința asigură alegerea sau alegerea cauzează credința – e o altă discuție. Dar ceea ce este sigur e că credința e dovada alegerii. Nimeni nu-L poate primi pe Isus ca Salvator dacă Dumnezeu nu-l atrage (Ioan 6.44). Dumnezeu îi cheamă/atrage pe aceia pe care i-a predestinat/ales (Romani 8.29-30). Credința mântuitoare nu e posibilă fără alegerea divină. Prin urmare, credința e dovada alegerii.

Ideea că o persoană vrea să fie mântuită, dar nu poate, datorită faptului de a nu fi între cei aleși, e absolut străină Bibliei. Nimeni nu caută planul de mântuire al lui Dumnezeu din proprie voință (Romani 3.10-18). Cei fără Cristos nu văd nevoia lor de salvare (2 Corinteni 4.4). Acest lucru se schimbă numai când Dumnezeu începe să atragă o persoană la Sine. Dumnezeu e Cel care deschide ochii și luminează mintea față de nevoia de Isus Cristos ca Salvator. Un om nu se poate pocăi (să-și schimbe gândirea cu privire la păcat și nevoia de salvare) dacă Dumnezeu nu-i dă pocăința (Fapte 11.18). Prin urmare, dacă înțelegi planul de mântuire al lui Dumnezeu, recunoști că ai nevoie de el și simți constrângerea să-L primești pe Isus Cristos ca Salvator al tău, atunci crede, și ești salvat.

Dacă L-ai primit pe Isus Cristos ca Salvator al tău, încrezându-te numai în El pentru mântuire, crezând că jertfa Lui este plata completă pentru păcatele tale – felicitări, ești unul dintre cei aleși.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot ști dacă sunt unul dintre cei aleși?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries