settings icon
share icon
Întrebare

De ce sunt doi oameni posedați de demoni în mormintele gherghsenilor în Matei, dar numai unul în Marcu și Luca?

Răspuns


Cele trei pasaje care descriu incidentul cu demonii din ținutul gherghsenilor, numiți și gadareni, sunt Matei 8:28-34, Marcu 5:1-20 și Luca 8:26-39. Relatarea lui Matei menționează doi oameni posedați de demoni, în timp ce Marcu și Luca menționează doar unul. Există oare o discrepanță între aceste relatări și se contrazic scriitorii evangheliilor între ei?

Primul lucru care trebuie stabilit este dacă cei trei scriitori descriu același eveniment. Momentul în care are loc evenimentul în toate cele trei relatări - imediat după liniștirea furtunii de pe marea Galileii - precum și alte asemănări (locuirea în morminte, violența posedatului, conversația cu demonii, intrarea lor în porci, înecarea turmei și reacția celor care au asistat la scenă), toate acestea dau crezare faptului că Matei, Marcu și Luca descriu același eveniment. Rămâne deci întrebarea dacă a existat un singur demonizat sau doi.

Matei ne spune că au fost doi demonizați, în timp ce Marcu și Luca îl menționează doar pe unul dintre cei doi. Nu este clar de ce au ales să menționeze doar unul, dar acest lucru nu neagă posibilitatea ca un al doilea demonizat să fi fost prezent. Marcu și Luca nu spun că a existat "un singur" demonizat. Ei afirmă pur și simplu că unul dintre cei doi L-a întâlnit pe Isus și I-a vorbit. Indiferent de motiv, Matei pur și simplu ne oferă mai multe informații decât Marcu și Luca.

În orice caz, nu există nicio contradicție. O contradicție apare doar dacă o afirmație o face imposibilă pe cealaltă și nu există absolut nicio modalitate de a le reconcilia. De exemplu, să spunem că punem două mere pe o masă. Enunțul 1: Sunt două mere pe masă. Enunțul 2: Există un singur măr pe masă. Aceste două afirmații se contrazic una pe cealaltă. Acum citiți aceste două afirmații: Enunțul 1: Sunt două mere pe masă. Enunțul 2: Există un măr pe masă. Aceste două enunțuri nu se contrazic între ele. În același mod, relatările biblice nu reprezintă o contradicție. Toate cele trei relatări descriu posesia demonică și puterea pe care o are Isus asupra lumii spiritelor. Toate trei ne spun că El a ținut să traverseze marea pentru a salva pe cineva de demoni. Toate trei afirmă că a existat cel puțin un om care era chinuit de demoni. Faptul că cele trei relatări diferă în unele detalii minore dovedește doar că au fost scrise de trei autori diferiți, fiecare dintre ei alegând să se concentreze asupra unui aspect diferit al relatării.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce sunt doi oameni posedați de demoni în mormintele gherghsenilor în Matei, dar numai unul în Marcu și Luca?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries