settings icon
share icon
Întrebare

Ce spune Biblia despre untdelemnul pentru ungere?

Răspuns


Untdelemnul pentru ungere, menționat de 20 de ori în Scriptură, era folosit în Vechiul Testament pentru turnarea pe capul marelui preot și a descendenților lui și pentru stropirea cortului întâlnirii și a lucrurilor din el pentru a le însemna ca sfinte și puse deoparte pentru Domnul (Exodul 25.6, Leviticul 8.30, Numeri 4.16). De trei ori e numit „untdelemnul pentru ungerea sfântă", și evreilor le era strict interzis să-l reproducă pentru uz personal (Exodul 30.32-33). Rețeta pentru untdelemnul pentru ungere se găsește în Exodul 30.23-24 și conține smirnă, scorțișoară și alte ingrediente naturale. Nu există niciun indiciu că uleiul sau ingredientele aveau vreo putere supranaturală. În schimb, strictețea indicațiilor pentru crearea untdelemnului era un test al ascultării israeliților și o demonstrație a sfințeniei absolute a lui Dumnezeu.

Numai patru pasaje din Noul Testament fac referire la practica ungerii cu untdelemn și niciunul dintre ele nu oferă o explicație pentru folosirea lui. Putem trage propriile noastre concluzii din context. În Marcu 6.13, ucenicii îi ungeau cu untdelemn pe cei bolnavi și-i vindecau. În Luca 7.46, Maria unge picioarele lui Isus ca un act de închinare. În Iacov 5.14, prezbiterii Bisericii îl ung cu untdelemn pe cel bolnav pentru însănătoșire. În Evrei 1.8-9, Dumnezeu Îi spune lui Cristos, când Se întoarce triumfător în cer: „Scaunul Tău de domnie, Dumnezeule, este în veci de veci..." și Îl unge pe Isus cu „un untdelemn de bucurie".

Ar trebui creștinii să folosească ungerea cu untdelemn în zilele noastre? Nimic din Scriptură nu ne poruncește și nici măcar nu ne sugerează că ar trebui să folosim untdelemn similar în ziua de azi, dar nici nu există nimic care să interzică acest lucru. În Biblie, untdelemnul e adesea folosit ca un simbol pentru Duhul Sfânt, cum este în pilda cu fecioarele înțelepte și nechibzuite (Matei 25.1-13). Așadar, creștinii au prezența untdelemnului Duhului Sfânt care îi conduce în tot adevărul și ne unge în mod continuu cu harul și mângâierea Lui. „Dar voi ați primit ungerea din partea Celui Sfânt și știți orice lucru." (1 Ioan 2.20)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce spune Biblia despre untdelemnul pentru ungere?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries