settings icon
share icon
Întrebare

Ce e ungerea? Ce înseamnă să fii uns?

Răspuns


Originea ungerii a fost o practică a păstorilor. Păduchii și alte insecte intrau adesea în lâna oilor, și când se apropiau de capul oilor, se puteau afunda în urechile lor, omorându-le. Astfel că păstorii de demult turnau ulei pe capul oilor. Asta făcea lâna alunecoasă, făcând ca insectele să nu se poată apropia de urechile lor, fiindcă ar fi alunecat. De aici, ungerea a devenit simbolul binecuvântării, al protecției și al întăririi.

Cuvintele grecești din Noul Testament pentru „ungere" sunt chrio, care înseamnă „a unge sau a freca cu ulei" și, prin implicație, „a consacra pentru slujbă oficială sau religioasă"; și aleipho, care înseamnă „a unge". În vremea Bibliei, oamenii erau unși cu ulei ca să semnifice binecuvântarea lui Dumnezeu sau chemarea Lui pentru viața acelei persoane (Exodul 29.7, Exodul 40.9, 2 Împărați 9.6, Eclesiastul 9.8, Iacov 5.14). Persoana era unsă pentru un scop special – să fie împărat, profet sau ziditor etc. Nu e deloc greșit să ungi un om cu ulei în ziua de azi. Trebuie doar să ne asigurăm că scopul ungerii e în acord cu Scriptura. Ungerea nu trebuie privită ca o „poțiune magică". Uleiul în sine nu are nicio putere. Numai Dumnezeu poate unge un om pentru un scop specific. Dacă folosim ulei, e doar ca simbol pentru ceea ce face Dumnezeu.

Un alt înțeles pentru cuvântul uns este „cel ales". Biblia spune că Isus Cristos a fost uns de Dumnezeu cu Duhul Sfânt ca să răspândească Vestea Bună și să-i elibereze pe aceia care au fost ținuți captivi de păcat (Luca 4.18-19, Fapte 10.38). După ce Cristos a plecat de pe pământ, El ne-a dat darul Duhul Sfânt (Ioan 14.16). Acum toți creștinii sunt unși, aleși pentru un scop specific în înaintarea Împărăției lui Dumnezeu (1 Ioan 2.20). „Și Cel care ne întărește împreună cu voi, în Cristos, și care ne-a uns este Dumnezeu. El ne-a și pecetluit și ne-a pus în inimă arvuna Duhului." (2 Corinteni 1.21-22)

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce e ungerea? Ce înseamnă să fii uns?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries