settings icon
share icon
Întrebare

Ce este universalismul unitarian?

Răspuns


Universalismul unitarian este un grup religios destul de mic, dar totuși cu influență. Relativismul toleranța și stilurile de viață alternative sunt toate cuvinte în vogă folosite de universalismul unitarian. Universaliștii unitarieni își iau numele de la negarea doctrinei Trinității și credința că toate ființele umane obțin mântuirea. Potrivit universaliștilor, simpla idee că cineva poate merge în iad nu e compatibilă cu caracterul unui Dumnezeu iubitor. Rădăcinile acestuia se întind în trecut până în secolul al XVI-lea, când credințele unitariene au devenit populare în timpul Reformei. Gândirea unitariană și universalistă s-au contopit în partea a doua a secolului al XVIII-lea în America, în timpul Epocii Rațiunii. Elita intelectuală a acelui timp a refuzat să creadă învățăturile biblice precum depavarea totală și condamnarea eternă, ci în schimb au îmbrățișat ideea unui Dumnezeu iubitor, care nu ar face niciodată pe cineva să sufere.

Adepții universalismului unitarian își bazează convingerile în primul rând pe experiențele proprii și nu sunt devotați niciunui sistem religios. Ei cred că indivizii au drept să decidă pentru ei înșiși în ce să creadă și că nimeni nu trebuie să încalce acest drept. Drept urmare, un astfel de credincios poate înclina către creștinismul liberal, în timp ce altul poate înclina spre spiritualitatea New Age. Nu există în mod real o dogmă dincolo de toleranță – pentru orice cu excepția creștinismului biblic. Universaliștii unitarieni consideră Biblia o carte cu conținut poetic, mit și învățături morale, o carte în întregime umană, nu Cuvântul real al lui Dumnezeu. Ei resping descrierea pe care o face Biblia despre Dumnezeul Triun, lăsând conceptul de Dumnezeu în seama imaginației fiecăruia.

Pentru universalistul unitarian, Isus a fost un învățător moral bun, dar nimic mai mult. El nu e considerat de natură divină și orice miracol asociat cu El este respins ca fiind în afara rațiunii umane. Mare parte dintre cuvintele lui Isus consemnate în Biblie sunt privite ca exagerări din partea autorilor. Printre convingerile universaliste se numără și următoarele: Isus nu a salvat omenirea din păcat, pentru că omul nu e un păcătos căzut; accentul se pune pe capacitatea de bunătate a lumii; păcatul e complet relativ și termenul în sine e rar folosit; omul se autosalvează prin îmbunătățire personală, mântuirea fiind o experiență pur lumească, o „trezire” la lumea din jurul tău. Acest lucru e foarte important, pentru că moartea este finală. Majoritatea universaliștilor unitarieni neagă existența unei vieți după moarte, așadar ceea ce avem pe pământ e tot ceea ce vom avea vreodată.

Biblia, pe de altă parte, respinge aceste idei false. Isus salvează omenirea, care se află într-o stare căzută de la Grădina Edenului încoace și separată de Dumnezeu prin păcat (Ioan 10.15, Romani 3.24-25, 5.8, 1 Petru 2.24). Omul nu e bun, ci păcătos și pierdut fără speranță. Numai prin harul lui Dumnezeu și prin credința în sângele vărsat al lui Cristos pe cruce omenirea poate fi împăcată cu un Dumnezeu sfânt și transcendent (Genesa 2.16-17, 3.1-19, Ioan 3.36, Romani 3.23, 1 Corinteni 2.14, Efeseni 2.1-10, 1 Timotei 2.13-14, 1 Ioan 1.8).

Universalismul unitarian nu are nimic în comun cu creștinismul biblic. Este o evanghelie falsă, învățăturile lui sunt în contradicție cu Biblia și membrii lui se opun cu tărie credințelor tradiționale și biblice creștine (în timp ce pretind că sunt lipsiți de discriminare sau prejudecată de vreun fel). Biblia respinge în mod clar universalismul unitarian în toate punctele majore ale învățăturii sale.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este universalismul unitarian?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries