settings icon
share icon
Întrebare

Ce este această uniune Dumnezeu-om? Cum este posibil ca Iisus să fi fost atât Dumnezeu cât şi om în acelaşi timp?

Răspuns


Această uniune descrie felul cum Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos, a “îmbrăcat” natură umană, rămânând Dumnezeu în acelaşi timp. Iisus a fost întotdeauna Dumnezeu (Ioan 8:58, 10:30), dar întrupându-se a devenit fiinţă umană (Ioan 1:14). Iisus, Dumnezeu-om, reprezintă adăugarea naturii umane la natura divină. Aceasta este uniunea Dumnezeu-om, Iisus Hristos o Persoană, pe deplin Dumnezeu şi pe deplin om.

Cele două naturi ale lui Iisus, umană şi divină, sunt inseparabile. Iisus va fi pentru totdeauna Dumnezeu-om, pe deplin Dumnezeu şi pe deplin om, două naturi distincte într-o singură Persoană. Umanitatea şi divinitatea lui Iisus nu sunt amestecate ci sunt unite astfel că nici una nici cealaltă nu-si pierd din identitate. În unele situaţii Iisus a acţionat conform limitărilor umane (Ioan 4:6, 19:28) iar în alte situaţii a acţionat în puterea dumnezeirii Sale (Ioan 11:43; Matei 14:18-21). În ambele situaţii, Iisus a acţionat potrivit Persoanei Sale. Iisus avea două naturi, dar o singură personalitate.

Doctrina acestei uniuni reprezintă o încercare de a explica cum se putea ca Iisus să fie în acelaşi timp atât Dumnezeu cât şi om. În final, este totuşi o doctrină pe care noi nu suntem capabili să o înţelegem pe deplin. Ne este imposibil să înţelegem pe deplin modul în care Dumnezeu lucrează. Ar trebui ca noi, ca fiinţe umane cu minţi limitate, să nu ne aşteptăm să înţelegem pe deplin un Dumnezeu infinit. Iisus este Fiul lui Dumnezeu prin faptul că a fost conceput de Duhul Sfânt (Lucă 1:35). Dar asta nu înseamnă că Iisus nu a existat înainte ca El să fie conceput. Iisus a existat întotdeauna (Ioan 8:58, 10:30). Pe lângă faptul că era Dumnezeu, atunci când a fost conceput, Iisus a devenit o fiinţă umană (Ioan 1:1, 14).

Iisus este atât Dumnezeu cât şi om. Iisus a fost întotdeauna Dumnezeu, dar nu a devenit o fiinţă umană până ce a fost conceput în pântecele Mariei. Iisus a devenit o fiinţă umană cu scopul de a se identifica cu noi în slăbiciunile noastre (Evrei 2:17) şi, mai important, pentru a muri pe cruce plătind astfel pedeapsa pentru păcatele noastre (Filipeni 2:5-11). În concluzie, această uniune Dumnezeu-om învaţă că Iisus este pe deplin uman şi pe deplin divin, că nu există nici un amestec sau vreo diluţie a uneia dintre cele două naturi ale Sale şi că El este o singură Persoană, pentru totdeauna.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce este această uniune Dumnezeu-om? Cum este posibil ca Iisus să fi fost atât Dumnezeu cât şi om în acelaşi timp?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries