settings icon
share icon
Întrebare

Unde este iadul? Care este locația iadului?

Răspuns


Au fost înaintate diverse teorii cu privire la locația iadului. Un punct de vedere tradițional este că iadul se află în centrul pământului. Alții vin cu ideea că iadul este localizat în spațiul cosmic, într-o gaură neagră. În Vechiul Testament, cuvântul tradus cu „iad" este Sheol; în Noul Testament, e Hades (care înseamnă „nevăzut") și Gehenna („Valea lui Hinom"). Sheol e tradus și ca „groapă" și „mormânt". Atât Sheol, cât și Hades se referă la o locuință temporară a celor morți, înainte de judecată (Psalmul 9.17, Apocalipsa 1.18). Gehenna se referă la o stare veșnică de pedeapsă pentru cei nelegiuiți morți (Marcu 9.43).

Ideea că iadul e sub noi, probabil în centrul pământului, vine din pasaje precum Luca 10.15: „Și tu, Capernaume, vei fi înălțat oare până la cer? Vei fi coborât până în Locuința morților." De asemenea, în Samuel 28.13-15, mediumul din En-Dor a văzut duhul lui Samuel „sculându-se din pământ". Însă trebuie să observăm că niciunul dintre aceste pasaje nu e preocupat de locația geografică a iadului. Faptul că Capernaumul este „coborât" e probabil o referire la condamnarea lor, nu la o direcție fizică. Și vedenia mediumului cu Samuel a fost doar asta: o vedenie.

În Efeseni 4.9 se spune că înainte ca Isus să Se suie la cer, „Se coborâse în părțile mai de jos ale pământului". Unii creștini consideră că „părțile mai de jos ale pământului" e o referire la iad, unde spun ei că Isus a petrecut timpul dintre moartea și învierea Lui. Însă unele traduceri ale Bibliei, cum e New International Version, oferă o variantă mai bună: „Se coborâse în regiunile joase, pământești". Adică versetul spune pur și simplu că Isus a venit pe pământ. E o referire la întrupare, nu la locația în care S-a aflat după moarte.

Noțiunea că iadul e undeva în spațiul cosmic, posibil într-o gaură neagră, se bazează pe cunoașterea faptului că găurile negre sunt locuri de mare căldură și presiune din care nimic, nici măcar lumina nu poate să scape. O altă speculație este că pământul în sine va fi „iazul de foc" despre care se vorbește în Apocalipsa 20.10-15. Când pământul va fi distrus de foc (2 Petru 3.10, Apocalipsa 21.1), potrivit acestei teorii, Dumnezeu va folosi acea sferă arzând ca loc veșnic de chin pentru cei nelegiuiți. Din nou, aceasta este o simplă speculație.

Ca să sumarizăm, Scriptura nu ne spune locația geologică (sau cosmologică) a iadului. Iadul este un loc literal de chin real, însă nu știm unde se află. Iadul poate avea o locație fizică în acest Univers sau poate fi într-o „dimensiune" cu totul diferită. Oricare ar fi situația, locația iadului e mult mai puțin importantă decât faptul că trebuie să evităm să ajungem acolo.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Unde este iadul? Care este locația iadului?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries