settings icon
share icon
Întrebare

Ce înseamnă să fii un singur trup în căsătorie?

Răspuns


Termenul „un singur trup” vine din relatarea creării Evei. Genesa 2.21-24 descrie procesul prin care Dumnezeu a creat-o pe Eva dintr-o coastă luată din Adam, în timp ce acesta dormea. Adam a recunoscut că Eva este parte din el – ei erau de fapt „un singur trup”. Termenul „un singur trup” înseamnă că în același fel în care corpul nostru este o entitate întreagă și nu poate fi separat în bucăți și în același timp să fie întreg, tot astfel a intenționat Dumnezeu să se întâmple și în relația de căsătorie. Nu mai sunt două entități (doi indivizi), ci acum este o singură entitate (un cuplu căsătorit). Există câteva aspecte ale acestei noi unități:

În ceea ce privește atașamentul emoțional, noua unitate prevalează asupra tuturor relațiilor trecute sau viitoare (Genesa 2.24). Unii parteneri de căsătorie continuă să pună o mai mare greutate pe legăturile cu părinții, decât pe cea cu noul partener. Acest lucru duce la dezastru în căsătorie și este o pervertire a intenției originale a lui Dumnezeu ca omul să „lase și să se lipească”. O problemă similară se poate dezvolta atunci când unul dintre soți începe să se apropie de un copil pentru a satisface nevoile emoționale ale acestuia, mai degrabă decât pe cele ale partenerului său.

Din punct de vedere emoțional, spiritual, intelectual, financiar și în orice alt fel, cuplul trebuie să devină una. Exact în felul în care o parte a trupului se îngrijește de celelalte părți ale trupului (stomacul digeră mâncare pentru corp, creierul dirijează trupul pentru binele lui ca întreg, mâinile lucrează în favoarea trupului etc.), tot astfel fiecare partener în căsătorie trebuie să se îngrijească de celălalt. Partenerul nu trebuie să continue să vadă banii câștigați ca fiind banii „mei”, ci mai degrabă ca fiind banii „noștri”. Efeseni 5.22-33 și Proverbele 31.10-31 dau aplicarea acestei „unități” pentru rolul de soț, respectiv pentru cel de soție.

Din punct de vedere fizic, ei devin un singur trup, și rezultatul acelui singur trup se regăsește în copiii pe care îi produce unirea lor; acești copii posedă o alcătuire genetică specială, specifică unității lor. Chiar în aspectul sexual al relației lor, un soț și o soție nu trebuie să își considere trupul ca fiind al lor, ci aparținând partenerului lor (1 Corinteni 7.3-5). Nici nu trebuie să se concentreze asupra propriei plăceri, ci mai degrabă asupra faptului de a-i oferi plăcere partenerului.

Această unitate și dorința de a-și face bine unul altuia nu vine în mod automat, mai ales după căderea omului în păcat. Omului i se spune să „se lipească” de nevasta sa (Genesa 2.24). Acest cuvânt ascunde două idei. Una este să fie „lipit” de nevasta sa, o imagine a cât de strânsă trebuie să fie legătura de căsătorie. Celălalt aspect este să-și „urmeze cu devotament soția”. Acest „urmat cu devotament” înseamnă să mergi dincolo de curtarea care duce la căsătorie și să continui toată viața. Tendința firească este să „fac ce îmi cade bine”, mai degrabă decât să iau în considerare ce va fi benefic pentru partenerul meu. Iar acest egocentrism este rutina în care cad de obicei căsătoriile, odată ce „luna de miere” se sfârșește.

Pe cât de frumos poate fi ca doi oameni să trăiască împreună, îndeplinindu-și nevoile unul celuilalt, Dumnezeu are o chemare mai înaltă pentru căsătorie. Tot în același fel în care trebuiau să Îl slujească pe Cristos cu viața lor înainte de căsătorie (Romani 12.1-2), cei doi trebuie acum să Îl slujească pe Cristos împreună, ca o unitate, și să își crească copiii pentru a-L sluji pe Dumnezeu (1 Corinteni 7.29-34; Maleahi 2.15; Efeseni 6.4). Priscila și Acuila sunt exemple bune pentru acest lucru (Faptele apostolilor 18). În timp ce un cuplu urmărește să-L slujească pe Cristos împreună, bucuria pe care o dă Duhul Sfânt va umple căsnicia lor (Galateni 5.22-23). În Grădina Edenului erau prezenți trei (Adam, Eva și Dumnezeu), și acolo era bucurie. Astfel, dacă astăzi Dumnezeu este în centrul căsniciei, acolo va fi de asemenea bucurie. Fără Dumnezeu nu este posibilă o unitate adevărată și deplină. EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce înseamnă să fii un singur trup în căsătorie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries