settings icon
share icon
Întrebare

Cum pot să fiu umplut cu Duhul Sfânt?

Răspuns


Unul dintre versetele-cheie în care se discută despre umplerea cu Duhul Sfânt în zilele noastre este Ioan 14:16, în care Iisus a promis că Duhul Sfânt va locui în credincioşi şi că acest lucru va fi permanent. Este totuşi important să facem distincţia între primirea Duhului Sfânt şi umplerea cu Duhul Sfânt. Primirea Duhului Sfânt nu este un lucru rezervat unui număr restrâns de credincioşi, ci dimpotrivă este pentru toţi credincioşii. Există o sumedenie de referinţe din Sfânta Scriptură care susţin această concluzie. Prima dintre ele se referă la faptul că Duhul Sfânt este un dar destinat tuturor celor care cred în Iisus, fără excepţie, şi fără a fi impuse alte condiţii pentru a primi acest dar, în afara credinţei în Hristos (Ioan 7:37-39). Cea de-a doua se referă la faptul că Duhul Sfânt este dăruit în momentul mântuirii. Efeseni 1:13 indică de asemenea faptul că Duhul Sfânt este dăruit în momentul mântuirii. Galateni 3:2 arată din nou acelaşi adevăr spunând că pecetluirea şi primirea Duhului Sfânt au loc simultan la momentul punerii credinţei în Iisus. A treia referinţă importantă se referă la faptul că Duhul Sfânt locuieşte permanent în credincioşi. Duhul Sfânt este dat credincioşilor ca o arvună/avans, sau ca o modalitate de identificare viitoare în momentul glorificării în Iisus Hristos (2 Corinteni 1:22; Efeseni 4:30).

Porunca umplerii cu Duhul Sfânt din Efeseni 5:18 vine însă în aparent contrast cu învăţătura anterioară. Adevărul este că noi ar trebui să fim dăruiţi complet Duhului Sfânt astfel încât să aparţinem Lui în totalitate, sau, altfel spus, să fim umpluţi de El. Romani 8:9 şi Efeseni 1:13-14 arată că El locuieşte în fiecare credincios, însă El poate fi întristat (Efeseni 4:30), iar lucrarea Sa în interiorul nostru poate fi stinsă (1 Tesaloniceni 5:19). Atunci când permitem acestor lucruri să se întâmple în vieţile noastre, de fapt nu mai experimentăm plinătatea lucrării şi puterii Duhului Sfânt în şi prin noi. A fi umplut cu Duhul Sfânt trebuie ca El să fie liber să ocupe fiecare parte a vieţii noastre, călăuzindu-ne şi întreptându-ne viaţa. Puterea Sa poate fi apoi experimentată prin noi astfel încât ceea ce facem noi reprezintă lucrări roditoare pentru Dumnezeu. Umplerea cu Duhul Sfânt nu se regăseşte numai în faptele noastre, ci se aplică deopotrivă gândurilor şi motivaţiilor care stau la baza faptelor noastre. Psalmul 19:14 spune: "Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele, şi cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea şi Izbăvitorul meu."

Păcatul este ceea ce ne separă pe noi de umplerea cu Duhul Sfânt, şi supunerea noastră faţă de Dumnezeu este ceea ce face ca umplerea cu Duhul Sfânt să continue. Cu toate că concentrarea noastră trebuie să fie pe a fi umpluţi cu Duh Sfânt aşa cum ni se porunceşte în Efeseni 5:18, rugăciunea în sine prin care cerem să fim umpluţi cu Duhul Sfânt nu este totuna cu a fi în fapt umpluţi cu Duhul Sfânt. Numai supunerea noastra totală faţă de Dumnezeu şi faţă de poruncile Sale oferă Duhului Sfânt libertatea de a lucra în noi. Întrucât noi toţi suntem fiinţe păcătoase, este imposibil să fim umpluţi cu Duhul Sfânt tot timpul. De îndată ce experimentăm păcatul în viaţa noastră ar trebui să ne reînnoim angajamentul de supunere faţă de Dumnezeu şi de a ne lăsa conduşi de El, pentru ca în acest fel să fim din nou umpluţi şi conduşi de Duhul Sfânt.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Cum pot să fiu umplut cu Duhul Sfânt?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries