settings icon
share icon
Întrebare

De ce e importantă umanitatea lui Isus?

Răspuns


Umanitatea lui Isus e de egală importanță cu dumnezeirea lui Isus. Isus S-a născut ca o Ființă umană, deși continua să fie cu totul divin. Conceptul umanității lui Isus care coexistă cu dumnezeirea Lui e dificil de înțeles de mintea finită a omului. Cu toate acestea, natura lui Isus – pe deplin Om și pe deplin Dumnezeu – e un fapt biblic. Sunt oameni care resping aceste adevăruri biblice și declară că Isus a fost un Om, dar nu Dumnezeu (ebionism). Docetismul este conceptul că Isus a fost Dumnezeu, dar nu Om. Ambele aceste puncte de vedere sunt nebiblice și false.

Isus a trebuit să Se nască ca Ființă umană din câteva motive. Unul e subliniat în Galateni 4.4-5: „Dar când a venit împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să răscumpere pe cei ce erau sub Lege, pentru ca să căpătăm înfierea." Numai un om ar putea să se nască sub Lege. Niciun animal sau ființă angelică nu se află „sub Lege". Numai oamenii sunt născuți sub Lege și numai o ființă umană ar putea răscumpăra o altă ființă umană născută sub aceeași lege. Fiind născuți sub Legea lui Dumnezeu, toți oamenii sunt vinovați de încălcarea acelei Legi. Numai un Om perfect – Isus Cristos – putea respecta și împlini perfect Legea, în acest fel scăpându-ne de această vină. Isus a îndeplinit răscumpărarea noastră la cruce, dându-ne în schimbul păcatelor noastre neprihănirea Lui perfectă (2 Corinteni 5.21).

Un alt motiv pentru care Isus a trebuit să fie pe deplin Om este că Dumnezeu a stabilit necesitatea vărsării de sânge pentru ștergerea păcatelor (Leviticul 17.11, Evrei 9.22). Sângele animalelor, cu toate că era acceptabil temporar ca o prefigurare a sângelui Dumnezeului-Om perfect, era insuficient pentru ștergerea permanentă a păcatului, pentru că „este cu neputință ca sângele taurilor și al țapilor să șteargă păcatele" (Evrei 10.4). Isus Cristos, Mielul perfect al lui Dumnezeu, Și-a sacrificat viața umană și Și-a vărsat sângele omenesc pentru acoperirea păcatelor tuturor celor care vor crede în El. Dacă nu ar fi fost Om, acest lucru nu ar fi fost posibil.

Mai mult, umanitatea lui Isus Îi permite să relaționeze cu noi într-un fel în care îngerii și animalele niciodată nu pot niciodată. „Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat." (Evrei 4.15) Numai un Om ar putea simți cu slăbiciunile și ispitirile noastre. În umanitatea Lui, Isus a fost supus la toate felurile de încercări la fel ca noi, și, prin urmare, poate simți cu noi și să ne ajute. A fost ispitit, a fost persecutat, a fost sărac, a fost disprețuit, a suferit durere fizică și a îndurat suferințele unei morți lente și pline de cea mai mare cruzime. Numai o ființă umană ar fi putut experimenta aceste lucruri, și numai o ființă umană le-ar fi putut înțelege pe deplin prin experiență.

În cele din urmă, era necesar ca Isus să vină în trup omenesc fiindcă a crede acest adevăr e o cerință preliminară pentru mântuire. Declararea că Isus a venit în trup omenesc e semnul unui duh din partea lui Dumnezeu, în timp ce Anticristul și toți cei care îl urmează vor nega acest lucru (1 Ioan 4.2-3). Isus a venit în trup; El poate simți cu slăbiciunile noastre omenești; sângele Lui de om a fost vărsat pentru păcatele noastre; și a fost pe deplin Dumnezeu și pe deplin Om. Acestea sunt adevăruri biblice care nu pot fi negate.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

De ce e importantă umanitatea lui Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries