settings icon
share icon
Întrebare

Ce simboliza uleiul de măsline în Biblie?

Răspuns


În Biblie, uleiul de măsline este menționat de mai multe ori ca fiind uleiul folosit pentru aprinderea candelelor (Levitic 24:2; Exod 27:20). De asemenea, uleiul de măsline era folosit ca ulei de ungere (Exodul 30:23-25) și ca parte a jertfelor de mâncare (Leviticul 2:1-10). Regii erau unși cu ulei de măsline ca semn că au fost aleși de Dumnezeu pentru a conduce poporul (1 Samuel 16:1). Fiind un ingredient important în rețeta uleiului de ungere, uleiul de măsline era folosit pentru a sfinți preoții (Exodul 29:7), cortul și tot mobilierul acestuia (Exodul 40:9). Uleiul de măsline era folosit, de asemenea, la gătit. Măslinii creșteau în Israel (Deuteronomul 8:7-8), iar oamenii din acea regiune foloseau uleiul din măslinele presate așa cum oamenii din alte culturi ar fi putut folosi untul sau grăsimile animale.

Uleiul de măsline a fost o parte importantă a culturii evreiești datorită numeroaselor sale utilizări. Din cauza caracterului său central în mare parte din viața evreilor, uleiul de măsline era uneori folosit ca simbol al bogăției, al bucuriei și al sănătății (Ieremia 31:12; Evrei 1:9). Vremurile de judecată au fost descrise ca un anotimp în care "untdelemnul nu mai este" (Ioel 1:10).

De asemenea, uleiul de măsline poate fi văzut ca un simbol al Duhului Sfânt (sau, eventual, al credinței) în Pilda celor zece fecioare spusă de Isus (Matei 25:1-13). Cele cinci fecioare înțelepte se asiguraseră că au ulei de măsline pentru candelele lor în timp ce așteptau venirea mirelui. Cele cinci fecioare neînțelepte nu se gândiseră dinainte și nu aduseseră ulei. Când mirele s-a apropiat, cele cinci fecioare neînțelepte le-au rugat pe cele înțelepte să le dea o parte din uleiul lor. Dar fecioarele înțelepte nu s-au putut lipsi de uleiul lor. În timp ce fecioarele neînțelepte erau plecate să cumpere mai mult untdelemn, mirele a venit, iar șansa lor de a se alătura sărbătorii nunții a dispărut pentru totdeauna.

Isus a dat sensul pildei: "Vegheaţi dar, căci nu ştiţi ziua, nici ceasul în care va veni Fiul omului." (Matei 25:13) La sfârșitul veacului, când Isus Se va întoarce, unii vor fi pregătiți pentru sosirea Sa (ilustrați de fecioarele înțelepte care aveau ulei de măsline); alții nu vor fi pregătiți (simbolizați de fecioarele neînțelepte care nu aveau ulei). Considerând că uleiul de măsline este un simbol al Duhului Sfânt (sau al credinței), am putea spune că numai cei care au Duhul Sfânt (sau credința în Hristos) sunt cu adevărat pregătiți pentru a doua venire a lui Isus.

Desigur, nu toate referirile la uleiul de măsline din Biblie sunt simbolice. Dar există pasaje în care uleiul de măsline poate fi o imagine a Duhului Sfânt, Cel care ne sfințește, ne umple, ne pregătește să-L vedem pe Hristos și ne aduce lumină, bucurie și sănătate spirituală.

EnglishÎnapoi la pagina de început în limba Română

Ce simboliza uleiul de măsline în Biblie?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries